"Осинови кошер" е най-новата инициатива на платформата "Истински мед", която дава възможност на всеки да си осинови кошер. Желаещите да се включат заплащат месечна сума, която отива за подкрепа на дейностите на няколко български пчелина и срещу това получават всеки месец мед и други интересни възможности, според предпочетения абонаментен пакет.

“Спаси крава” - как да си купиш крава и да пиеш мляко, без да излизаш от офиса

Ентусиастите могат да избират между три различни варианта на месечна вноска, като в двата по-високи плана е включено и семейно посещение на осиновения кошер. А най-щедрите дарители могат да изберат и име за пчелата майка на своите повереници. Пакетите варират от 11,99 лв. до 33,99 лв. на месец.

Осиновителите сами решават от кой пчелар, представен в платформата, да получават своя мед, като при организирано посещение получават възможност и да се запознаят с него.

Даренията за кошера подпомагат дигитализирането на пчеларския сектор, обясняват от платформата "Истински мед". Финансирането се използва с цел въвеждане на сензорна технология, която следи в реално време здравето и живота на кошера. С нейна помощ се отчита и положителният ефект на пчелното семейство в региона на обитанието му.

"Осиновявайки кошер, увеличавате семейството си с около 60 000 нови члена", твърдят организаторите.

За последните 15 години близо 40% от пчелите са изчезнали в световен мащаб, а всяка година българските пчелари понасят все по-големи загуби заради натравяния, липса на паша и ниски изкупни цени на меда, припомнят още те.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Международното изложение "Пчеларство 2020" започва на 6 февруари

Пчелният мед: Европа ще разгледа отново етикетирането

Подпомагат пчеларите с още 35%