По-малка реколта от царевица на зърно и слънчоглед се очакват в Европа, гласи октомврийската прогноза на MARS - звеното на ЕС за мониторинг на земеделските ресурси. Корекцията надолу се дължи конкретно на влошената перспектива за летните култури в България, Унгария, Румъния и Гърция, се съобщава на официалната страница на изследователския център. 

Какво е качеството на зърното, което раздели Европа?

Същевременно прогнозите за добивите за други летни култури бяха ревизирани леко нагоре на ниво ЕС, което се дължи главно на благоприятно топлата първа половина на есента, съчетана с адекватни условия на почвена влага в северната половина на Европа.

Нетипичната първа половина на есента в Европа за момента се оценява като една от най-топлите в записите на MARS, които се водят от 1991 г. В повечето региони, и най-вече в северната половина на Стария континент, по-високите температури, съчетани с почвената влага и по-слънчевото време, предоставиха благоприятни условия за продължаване на растежа, узряването и прибирането на летните култури, както и за подготовка на полето и сеитба на зимни култури.

В Югоизточната част на Европа обаче необичайните горещини тази есен наложиха понижаване на очакванията за добивите от царевица за зърно и слънчоглед. През последните седмици температурите достигнаха доста по-високи нива в значителни части от България, Унгария, Румъния и Гърция.

В същите региони, както и в Словения, Хърватия и части от Украйна, сухите почвени условия се отразиха негативно върху сеитбата и поникването на зимните култури, особено на рапицата.



ВИЖТЕ ОЩЕ:

Каква е икономическата ситуация в Румъния?

Какви са производствените прогнози за Украйна?

Животновъди искат спешни мерки за спасяване на българското мляко