След като премиерът на Румъния Марсел Чолаку каза, че храната е по-евтина в чужбина, Евронюз направи сравнение между цените на основните храни в Румъния и Германия. В крайна сметка се оказа, че някои стоки, като млякото например, са на доста по-висока стойност в Румъния, но пък други, като захарта са по-евтини.

Вижте новите ставки по остатъка от украинската помощ

Така или иначе, подобни анализи разглеждат отделни стоки, без да отчитат стандарта и покупателната способност на населението. Ако измерим този показател, ще видим, че разликата между минималната заплата в Румъния и Германия е близо 1 000 евро. 

Според Националния статистически институт Румъния е имала най-евтината храна в Европейския съюз през 2022 г., но не така стоят нещата с покупателната способност. Румъния е в дъното на класацията, наравно с Португалия и Унгария, а под тях се нарежда само България.

Тези данни накараха правителството да вземе бързи мерки.  След като ограничи търговската надценка за преработвателите, дистрибуторите и търговците на дребно, правителството подготвя и други ходове за намаляване на крайната цена на храните. 

Марсел Чолаку, министър-председател на Румъния: „Започнахме дискусии с преработвателите в Румъния за да обсъдим варианти, които допълнително да свалят цените. Нормално е, ако стоките се произвеждат в Румъния, да са още по-евтини“.

Новият министър на земеделието Флорин Барбу обяви програмата си и сложи акцент върху напоителната система в Румъния и разкри графика на инвестициите, които ще бъдат направени през следващия период.

Той обеща, че стопаните, за които напояването е приоритет, ще могат да закупят поливна техника със 70% държавни пари и 30% собствено участие. „Нещо повече, договорихме се и смятам, че ще намеря необходимите решения и суми, за да могат стопаните да закупят по схема с 30% участие на бенефициентите техника за напояване. Искаме над 2,5 млн. хектара да бъдат изцяло напоени”, посочи още министърът.

По отношение на търговията, в началото на седмицата цените на зърното с доставка до пристанище Констанца бяха: хлебна пшеница – 205 евро/тон, фуражна пшеница – 196 евро/тон, царевица – 179 евро/тон, ечемик – 175 евро/тон, слънчоглед – 385 долара/тон.

За да бъдете 100% информирани за зърнените пазари и да получавате актуална информация директно по имейл, направете безплатна регистрация в Агринайзър сега!