Испанският министър на земеделието каза вчера, че едностранна забрана от страна-членка на Европейския съюз върху вноса на украинско зърно изглежда незаконна, докато Франция изтъкна, че европейската солидарност е заложена на карта.

Въпреки това, Румъния също ще удължи, макар и временно забраната за внос на украинско зърно с 30 дни, каза в понеделник премиерът Марсел Чолаку. Решението ще даде известно време на украинското правителство да излезе с предложения за износ, които ще засегнат румънските фермери възможно най-малко.

Марчел Чолаку заяви, че ще поиска от министрите на земеделието и икономиката съвместна заповед с продължителност 30 дни за удължаване на забраната за внос на украинско зърно "до изясняване на нещата".

Той уточни, че от петък, деня, в който изтече забраната за внос на украинско зърно в петте източноевропейски страни-членки, Румъния не е внасяла пшеница от Украйна.

„Това беше джентълменско споразумение между мен и премиера на Украйна, което двамата спазихме. Няма данни за износ на зърно от Украйна към Румъния“, каза Чолаку, цитиран от News.ro.

Освен това правителството на Румъния изрази своето „съжаление относно факта, че не е намерено европейско решение за разширяване на ограниченията върху вноса на зърно от Украйна, мярка, поискана от държавите-членки, засегнати от това решение“.

А докато Европа се опитва по всякакъв начин да осигури път за украинското зърно, пред него се очертават проблеми от друг характер.
Според компанията SGS, която ежегодно създава карта за качеството на зърнените и маслодайните култури в Украйна, тази година при пшеницата е регистрирано значително намаление на средното съдържание на протеини и суров глутен.

По техни данни, в 80% от 424 проби пшеница, взети от стопанства в 21 региона на Украйна, средното съдържание на протеин е 10,96%, а на суров глутен – 18,5%, докато през миналата година тези показатели са достигнали съответно 11,8% и 21,6%. Това съдържание на протеин стана най-лошото от 2008 г., а на глутен - от 2011 г.

Експертите на APC-Inform оценяват реколтата от пшеница в Украйна на 21,5 милиона тона, което е с 4% повече от цифрата за 2022 г. Въпреки това, като се имат предвид оценките на качеството и съответствието с условията за смилане на брашно (делът на пробите, съответстващи на показателите по договори за доставка), само 10% от пшеницата ще бъде в подходящо състояние. 

Това означава, че едва 2,15 милиона тона пшеница от тазгодишната реколта ще бъдат подходящи за производството на висококачествено брашно, което при вътрешно потребление на пшеница на ниво от 3,1 милиона тона ще създаде дефицит в предлагането от 0,95 милиона тона, според graintrade.com.ua.

За да бъдете 100% информирани за зърнените пазари и да получавате актуална информация директно по имейл, направете безплатна регистрация в Агринайзър сега!