Лъки е на 6 години и произхожда от ферма в Южен Кентъбъри, Нова Зеландия. Това, което го отличава от себеподобните е, че знае да изпълнява 29 команди. Собственичката му Каролин Томсън е записала всяка една от тях, за да не ги забравя, научаваме от новозеландския сайт rnz.co.nz.

Арашан - нова порода гигантски овце

Той може да седи, да се кланя, обръща, да ляга по гръб, да стои мирен, да скача и тн. Любимото му е да позира, казва Каролин. За да го научи да ляга да спи, тя го глези с фейхоа - любимата му храна.

Ако му дадете фейхоа, веднага изпълнява тази команда, допълва Томсън.

Когато Каролин купува овена, тя забелязва, че той има навика често да сяда близо до нея. Точно тогава й хрумна да го научи да изпълнява команди.

Като за начало взех в шепата си върбови листа. Казвах “седни” и когато го изпълнеше, му давах от тях. Оттогава насетне научаването на всяка нова команда ставаше все по-лесно. Бяха нужди около ден-два, за да го обуча, спомня си Томсън.

Привързаността на Лъки към стопанката му до голяма степен се дължи на това, че още от новороден той е под нейните грижи. Майка му не можела да го храни и така той свикнал с човешкото присъствие. До 6-месечна възраст успява да научи около 15 команди.

От дълго време не съм го учила на нещо ново, но той си спомня старите команди, казва Томсън.

Лъки е наистина удивителен овен. Каролин е сигурна обаче, че и другите овце може да бъдат обучени, стига собствениците им да имат желание.

Смятам, че много хора възприемат овцете за глупави. В противен случай защо ще ги ядем, допълва Томсън.


 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Фермер глези кравите, за да му дават повече мляко

Странната традиция на една ферма: Безплатна храна от полето

Рядък овен бе продаден за 3700 евро