Животновъди в Киргизстан създадоха нова порода овце, отличаваща се с особено големи размери и тегло. Те я наричат „Арашан“ и наскоро бе официално регистрирана от Министерство на земеделието на Киргизстан, информира Agrostory.

Заплаха: Хиляди тонове вълна се изхвърлят ежегодно в реки и дерета

В азиатските страни овцете са едни от най-важните и често срещани домашни животни. Вълна, кожа, месо, мляко, сирене - това са само част от продуктите, които местните произвеждат. Ето защо не е изненадващо, че във всяка държава от азиатския регион има няколко породи от тези животни, много от които са добре адаптирани към суровите условия на планините, степите, полупустините и имат редица уникални характеристики.

Работата по създаването на нови, още по-издръжливи и продуктивни породи продължава. Арашан е резултат от дългогодишни усилия. От края на 70-те години в републиката започва да се формира нов тип овце. Тогава кочовете от древната порода Хисар, донесени от съседен Таджикистан, са били кръстосани с местни овце, отглеждани за вълна. През първите две поколения е използвано абсорбиращо кръстосване, насочено към увеличаване на кръвта на хисарската порода в потомството, което действа като подобрение за местния добитък.

Впоследствие сред хибридите, получени по този начин, са избрани животни с най-успешната комбинация от икономически полезни белези на оригиналните породи. По-късно те са били отглеждани „сами по себе си“, тоест без използването на нови чистопородни производители на Хисар. Тази схема е била използвана от професионални животновъди. Но тъй като хибридите са пуснали корен в стадата на местните жители, не могат да бъдат изключени и други варианти на кръстосване.

Така четири десетилетия по-късно е налице породата Арашан. Тя визуално наподобява Хисар, но има своите отлики. Името си дължи на едноименното селище в област Чуй.

До регистрирането на новата порода овцете от Хисар се смятаха за най-едрите. Често нейните представители достигат 190 кг живо тегло. Най-големият овен от породата е 212 кг, но този рекорден показател не е официален, тъй като е постигнат преди около 100 години. Тогава не са се водили официални регистри.
 
Днес овцете от породата Хисар имат достоен конкурент. Един от овните в стопанството на Мирлан Сатибеков тежи 220 кг. Фермерът Илшат Габазов също има няколко животни с впечатляващи размери. Неговият овен Титаник тежи 193 кг. Друго животно, шеговито наречено „Дългия“, е дълго 170 см. Като тегло то отстъпва със своите „само“ 180 кг.


 

В момента в Киргизстан има около 6000 чистопородни арашани. Според стандарта животните от породата имат здрава конструкция, компактно туловище, отлично изразени месодайни качества, висок ръст и се приспособяват добре към степи, високопланински райони и долини. И мъжките, и женските нямат рога. На възраст 7-8 месеца агнетата тежат средно по 48-61 кг. Стандартното тегло на възрастно животно е 109-177 кг.
 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Списъкът на черните овце в земеделието остава доброволен

НОКА за подмярка 4.1: Искаме удължаване на приема и секторни бюджети

Министерството отговаря: Пасищните обекти не са допустими по мярка 14