Тази година Изследователският институт Палас в Констанца одобри нова порода овце. Prolificul de Palas ще бъде от полза на много животновъди. Животното се размножава бързо, дава повече мляко и месо. Освен това тази овца не е претенциозна по отношение на храната и понася добре сушата и горещината, информира Agrointel.

Най-скъпият овен в света бе продаден за 410 000 евро

След 30 години изследвания специалистите от института успяха да създадат плодовита порода. Екземплярите ще се продават със сертификат за произход. Женската струва 700 леи (281 лв.), а цената на мъжката достига 2500 леи (1000 лв.).

Раду Редуку, технически директор на изследователския институт, казва, че породата се характеризира с високо производство на мляко и плодовитост.

"Това означава, че на всеки 100 овце ще имаме 160-170 агнета. Тези животни са с много добри характеристики за кърмене, успяват да поддържат агнетата живи до отбиването “, заяви за stirileprotv.ro ученият.

Новата румънска порода овце може да роди 3 агънца.

Тя не консумира много храна, няма прекалено много вълна по себе си, не е претенциозна. Произвежда мляко с добри качества, казва Флорин Дан, овцевъд.

Румъния има над 10 милиона овце и е на трето място в Европейския съюз по този показател. Тя е основен доставчик на живи овце за Близкия Изток. Всяка година продава над 2 млн. глави.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ

Вдигат модерна овцеферма в община Тервел

Фермер: Пасищното месодайно животновъдство е запълнена ниша

 

Сапун от козе мляко спаси семейство от безработицата