Значително намаление на приходите с близо 15% се отчита в пчеларството у нас в Анализ на влиянието на пандемията от COVID-19 върху аграрния сектор в България, публикуван от Министерството на земеделието (МЗХГ).

Нови правила при подмор и вземане на проби

Секторът е един от малкото, в които може да се направи цялостна оценка на икономическите загуби, предизвикани от пандемията, тъй като за повечето дейности активният сезон продължава до по-късно, уточняват експертите. Анализът се основава на данни за нереализирана продукция и влошена пазарна конюнктура.

„Проучването за състоянието на пазара на пчелен мед за периода март - май 2020 г. показва понижение на изкупната цена с 14,3% спрямо същия период на предходната година, дължащо се основно на ограниченото потребление в периода на въведеното извънредно положение, констатират агроекспертите на ведомството

Загубите за сектора от този спад на годишна база се оценяват на над 6,6 млн. лева или на около 11 лв./пчелно семейство. 

Представители на бранша обаче смятат, че не кризата от коронавируса се е отразила толкова на сектора, колкото трайните проблеми в него. Пчелари споделят, че добивите им прогресивно намаляват от поне 4 години. Според доц. Юлиян Станчев, председател на Областния пчеларски съюз в Плевен, основна причина за загубите е подмора на пчели, който по думите му тази година е бил масов.

"Като цяло за страната добивите паднаха с 50 %, a причините за това са комлексни – неблагоприятна година, но най-вече много загуби заради пестициди", заяви по-рано пред Агри.БГ браншовият представител.

В същото време доклад на Копа Коджека показва, че за пчеларите в цяла Европа тази  година е била една от най-лошите. 2020 г. е поставила нов отрицателен рекорд за сектора с 40% спад в реколтата от пчелен мед.