Приемът по Националната програма по пчеларство (НПП) за 2021 г. тече до 6 ноември. Същественото в нея е, че има възможност за пчеларите да кандидатстват по организации – чрез общински и областни организации, сдружения на производители и националните организации, които са регистрирани като юридически лица, коментира пред Агри.БГ доц. Юлиян Станчев, председател на Областния пчеларски съюз в Плевен.

Убиха пчелите в 75 кошера в Монтанско

"И тази година един от големите проблеми на бранша бяха отравянията", категоричен е браншовият представител. По думите му подморът е бил масов и това е нанесло сериозни щети и загуби за пчеларите.  

Доц. Юлиян Станчев: „Добивите бяха много ниски. Като цяло за страната паднаха с 50 %. Тя и самата година беше неблагоприятна. Имаше комплексно натрупване на негативни фактори, които се отразяват на пчелното семейство под формата на пестициди в храната."

Сега има такава точка от Националната програма да се изследват за пестициди зимните пчелни запаси. Анализът ще бъде платен на 100 % от държавата.

Станчев уточни, че в новата Пчеларска програма стопаните ще имат възможност за субсидиран скрининг на зимните си запаси, но по-думите му все още няма изявен интерес от страна на производителите. Той наблегна на това, че една такава мащабна проверка не трябва да е за сметка на реномето на производителя, тъй като пчеларите не са виновни за тези пестициди. 

Ние се съгласихме на тази мярка, защото все пак е важно. И в други страни се прилага. Когато се пръска цъфтяща растителност, веществата попадат в прашеца, който пчелата събира и трупа за зимата. Това би следвало да покаже и с какво се пръска в близост до пчелините, както и кой го пръска, защото е ясно за какво се използва.

Продължаваме да настояваме за реален и по-засилен контрол върху растителната защита. При нас през цялата година не е получено нито едно съобщение за пръскане с инсектицид, а всъщност се пръскаше с такива, заявява доц. Станчев.

Той припомни, че Министерството на земеделието е направило и някои отстъпки по настояване на бранша. Например пчеларите по Наредба 26 няма да имат ограничения за количеството до два тона. Отпаднало е и изискването за тест за пестициди на меда от страна на пчеларя, което е преценено като непосилен разход за производителя. 

Министерството се е съгласило да не се приема регионалното разпределение на пазара на меда. Така всеки пчелар може да продава навсякъде, а не само в своята област.