За европейските пчелари след една лоша година дойде втора. 2020 г. поставя нов отрицателен рекорд за сектора с 40% спад в реколтата от пчелен мед. Европейският съюз, който не е самодостатъчен, ще достави само 64% от меда на пазара на ЕС, казват от Копа Коджека, информира SadyOgrady.pl.

ДФЗ дава отчет за кандидатите по Пчеларската програма

Производителите на мед в повечето страни от ЕС са засегнати от неблагоприятни климатични условия, тъй като периодът на цъфтеж е по-кратък. Това е поредният удар върху сектора, който страда от структурни изкривявания на пазара, което се доказва от нестабилността на пазара въпреки ниските производствени нива.

Никога досега пчеларите не са наблюдавали толкова големи разлики между държавите-членки. Те се дължат на обилните дъждове и наводненията в Централна и Източна Европа и тежката суша през юли. Тъй като основните производители са разположени в Източна и Южна Европа, екпертите от Копа Коджека прогнозират безпрецедентен спад в производството и недостиг на някои видове мед от тези региони - като акациев мед.

В Унгария реколтата от акация е само 10% от обичайното ниво, докато реколтата от всички цветя е около 30% в сравнение с нормалното количество. В Австрия експертите казват, че това е най-лошата регистрирана реколта от десетилетия. Значителен спад е регистриран в Португалия (-80%) и Италия (на юг между -70% и -80%).

Цените ще вървят нагоре или пък не?

Тъй като производственият капацитет в Европа е недостатъчен предвид вътрешното търсене, производителите трябва да очакват цените да се повишат. Това обаче до този момент не се забелязва. Цените на меда в основните страни вносителки продължават да се понижават.

Освен това е под въпрос бъдещето на пчеларите, които са лишени от подходящите инструменти: няма надеждно етикетиране на произхода, а доказването на фалшифициране на мед е трудно. Европейските законодатели трябва да предприемат решителни мерки, за да отговорят на тези две основни опасности.

Очевидно е, че ситуацията не се подобрява, дори се влошава. Хората трябва да разберат, че в момента говорим за оцеляването на 10 милиона кошера в ЕС. Това са 10-те милиона кошера, които дават препитание на 650 000 пчелари. Техните пчели опрашват посевите на милиони фермери. Благодарение на тях всеки може да се възползва от ползите, които пчелите носят. Следователно тази ситуация представлява заплаха, която засяга не само нашия сектор, предупреждава Етиен Брюно от Копа Коджека.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Украински мед получава географско указание

Слабите кошери трябва да се обединят, за да изкарат зимата

Близо 5 млн. лева потеглиха към сметките на пчелари за 2020 г.