Новата мярка COVID-19 е недостатъчна, за да компенсира щетите за пчеларския сектор, заяви Петко Симеонов, председател на Сдружението за биологично пчеларство (СБП), пред Агри.БГ.

Подмярка Covid-1: Готови са новите прогнозни ставки

Загубите, които ще бъдат реализирани заради пандемията от коронавирус, в съчетание с изключително лошия сезон и слаба реколта, ще бъдат само частично покрити от подкрепата по мярката.

"Със сигруност е необходим друг вариант за подпомагане на сектора", смята Симеонов.

В началото на изолацията, наложена в страната заради пандемията, търсенето на мед и пчелни продукти е доста засилено, тъй като това са продукти, които подпомагат имунитета и борбата с болестите, обяснява пчеларят. След този първоначален порив обаче настъпват проблемите, защото в момента започва икономическата стагнация. Хората започват да преценяват разходите си.

Същевременно за четвърта поредна година се наблюдават ниски добиви за пчеларите и лошо състояние на пчелните семейства, като тази е особено тежка. На производителите дори се налага да търсят допълнителни доходи, защото не успяват да оцелеят само с пчеларската си дейност.

"Имам наблюдения върху хора, които започнаха проекти, теглиха кредити за финансиране и не могат да се справят. Още миналата година, през зимата, колеги си търсеха други източници на доходи - включително каране на камиони", споделя Симеонов.

Затова пчеларят е на мнение, че за да оцелее секторът, трябва да се помисли за допълнителна подкрепа, освен новата мярка COVID-19. Като цяло подпомагането от 5 лв. на пчелно семейство е недостатъчно. Щетите от пандемията ще бъдат по-големи, смята Симеонов. Методиката, която се използва за изчисление на обезщетението, лежи на статистически данни, които не са достатъчно коректни, но са единствените налични, твърди той.

В последния си вариант, изработен след съгласуване и промяна на праговете по настояване на пчеларския сектор, мярка COVID-19 предвижда следната подкрепа на стопанство според броя на пчелните семейства:

до 49 бр. – 250 лв.

от 50 бр. до 99 бр. – 500 лв.

от 100 бр. До 149 бр. – 700 лв.

от 150 бр. до 299 бр. – 1 300 лв.

от 300 бр. до 499 бр. – 1 700 лв.

над 500 бр. – 3 000 лв.

В първоначалния вариант, предложен от Министерството, бяха определени четири прага: до 49 броя пчелни семейства, с 250 лв. подпомагане, от 50 бр. до 149 бр. – 500 лв., от 150 бр. до 499 бр. – 1 250 лв. и над 499 бр. – 3 500 лв. Това обаче не се хареса на сектора, тъй като се получава дисбаланс между собствениците на 50 и 150 пчелни семейства, а там са концентрирани най-много стопанства.

Така доста от пчеларите са щели да бъдат ощетени и затова браншовите организации предложиха да има 6 прага, обясни Симеонов.