Месец март започна с новини за понижаване на цените на торовете на световния, а и на европейския пазар. Климатичните условия в Полша предразполагат към прилагане на азотни и естествени торове и това провокира местните земеделски медии да се поинтересуват от цените на торовете в Полша, Германия и САЩ. 

Зърно: Цените ниски, сделките никакви, складовете пълни

В социалните мрежи има много сигнали, че фермери, възползвайки се от сланата, още от сутринта са влезли в полето с разпръсквачи. Колко струва това "удоволствие"? - пита Farmer.pl. 

Засега по-скъпо от предишни години. Справка сочи, че амониевият нитрат през януари 2021 г. в Полша е струвал към 468 лв. за тон, а уреята - около 627 лв. за тон. 

Колко струват торовете в Полша?

В Полша цените на азотните торове вече са над два пъти по-скъпи, отколкото в началото на 2021 г., но много по-евтини, отколкото преди няколко месеца. Един тон амониев нитрат се оценява на приблизително 1213 лв., урея с инхибитор на уреаза - 1196 лв., амониев сулфат - 728 лв., нитрокреда 27 Standard Plus - приблизително 1046 лв. и Saletrosan 26 Plus - приблизително 1080 лв. 

Колко струват торовете в Германия?

Според анализатори в момента на пазара има глобално свръхпредлагане. В Германия цените на торовете падат, а предлагането остава слабо. 

Според германския уебсайт Agrarheute покупките в Европа и Северна Америка остават много ограничени въпреки предстоящите пролетни поръчки. Много от тях явно вече са направени в края на 2022 г. и продължаващият спад на цените не насърчава фермерите да правят прибързани покупки, защото се надяват, че ще им излезе още по-евтино.

Поради големите наличности по складовете и прогнозата за по-нататъшен спад на цените на газа, анализаторите твърдят, че ще има сериозни отстъпки в офертите за предстоящата кампания. 

Според търговците резкият спад на цените на уреята, наблюдаван например в Египет през последните няколко седмици, не е бил достатъчен, за да предизвика по-силни международни покупки. В германските пристанища карбамидът струва по-малко от 510 евро на тон тази седмица. Това е с почти 100 евро по-малко от началото на месеца и с над 200 евро по-малко от началото на годината. В същото време това е най-ниската цена на уреята от септември 2021 г. - т.е. за 18 месеца.

Амониево-калциевият нитрат (KAS), най-важният азотен тор, използван от германските фермери, в момента струва по-малко от 400 евро на тон. 

Какви са цените на торовете в САЩ?

И на американския пазар цените на торовете падат. Според анализаторите на Bloomberg спот договорът за безводен амоняк в Тампа възлиза на 590 USD за тон и е най-ниският от юли 2021 г. Това означава спад от 25% за последните две седмици.

Какво предстои през 2023 г.?

Резкият спад на цените на едро обикновено показва, че цените на дребно също ще паднат значително, смятат от Agrarheute. 

Според Алексис Максуел, анализатор в Bloomberg, цените могат да паднат още повече, ако големите европейски доставки на природен газ, ключова съставка в производството на повечето азотни торове, накарат производителите да възобновят дейността си след спирането миналата година. Освен това Индия купува по-малко от очакваното.



ВИЖТЕ ОЩЕ:

Как земеделецът Николай Чистов от Ямбол реши проблема с щурците?

Учени и земеделци: Сушата в Добруджа продължава

Екосхеми: Възможни ли са промени в екологичното поддържане на трайните насаждения?