Засушаването, липсата на снеговалежи, ниските цени на земеделската продукция и войната в Украйна са основните проблеми в зърнопроизводството у нас. Около тази теза се обединиха учени и земеделски стопани по време на отчетното събрание на „Асоциацията на българските зърнопроизводители – 2006“.

Зърнопроизводителите обявяват активна протестна готовност по границите

Срещата се проведе в Добруджанския земеделски институт край град Генерал Тошево и е поредната стъпка от дългогодишното партньорство между научното звено и браншовата организация. 

На този етап посевите с пшеница в Добруджа на места вече са пожълтели. Все по-притеснителен е фактът, че влагата е оскъдна. Според директора на института доц. Илиев пшениците „все още се държат въпреки липсата на снежна покривка, но ако засушаването продължи, ще се надяваме на пролетните валежи“. Земеделски стопани коментираха, че черноземът в Добруджа допълнително се изсушава от силните ветрове през последната седмица. 

Азотният глад при пшеницата става все по-силно изразен. Растенията страдат, тъй като вложеният през есента азот отдавна е усвоен, а вегетацията през зимните месеци почти не спря, посочват още фермерите. Според агрометеоролозите през следващата седмица климатичните условия ще позволят подхранването на посевите с азотни минерални торове.

„Асоциацията на българските зърнопроизводители – 2006“ е учредена преди 23 години с цел подпомагане на земеделските стопани в Добруджа. Тя става член и учредител на Националната асоциация на зърнопроизводителите през 2006 г. В момента се подготвя вписване на Асоциацията в Регистъра на браншовите организации, което трябва да се случи след приемане на Закона за браншовите организации.

Общото събрание на Асоциацията гласува единодушно предоставяне на финансова помощ за пострадалите от земетресенията в Турция и Сирия под формата на дарение.