Николай Чистов е земеделски производител от района на Ямбол. На площ от 5000 дка отглежда зърнено-житни култури, кориандър и нахут. За ефективната растителна защита и подхранване на културите разчита до голяма степен на Амитица ООД.

Защо внедрява в производството си микробиални торове и как води успешна борба срещу вредители като нощенка и щурци, разказа в следващото интервю:

Кои са основните предизвикателства, с които се сблъсквате в региона при отглеждане на културите?

При нас климатът е по-специфичен. Най-голямото предизвикателство е сушата. Но също така резките температурни промени. Миналата година, например имахме много студен март. Имаме много къси отрязъци от време за реакция по отношение на сеитба, торене, третиране с препарати за растителна защита. 

 

Подхождате ли през последните години по различен начин с торовете, нормите и периодите на торене в контекста на сушата?

Научихме си урока за това по най-лошия начин - особено в нашата област. Имахме много неприятна 2020 г., когато всички традиционно си наторихме при ниска почвена влага. Впоследствие също нямаше валежи и това доведе до добив от 50 - 100 кг/дка пшеница.

По-късно, още преди енергийната криза и свръхвисоките цени на тора, много от нас си зададоха въпроса колко ефективно торим, колко от тора се усвоява от растението, какви са загубите и какво се случва, когато нямаме влага.

Знаете, че минералните торове са по-агресивни, не са като биологичните и могат да навредят на растението. 

 

Тогава ли започна партньорството Ви с Амитица?

Работя с Амитица много отдавна. Тогава започнахме да търсим варианти и в тази насока - микробиални торове, по-различни подходи. А тук изобщо не е за подценяване фактът, че често този вариант излиза по-евтино. 

 

Казвате точно обратното на мнението на много земеделци, че биопрепаратите са прекалено скъпи, а не достатъчно ефективни…

Аз не съм сертифициран за биологично производство, но според мен много от решенията са по-добри от химичните. Още в началото много силно впечатление ми направи инсектицидът Натуралис с гъбата Beauverria Bassiana при третиране на семена. Откакто го използваме - вече 6 години, не сме имали никакви проблеми с насекоми с почвен цикъл - щурци, телени червеи…

Започнахме да използваме Натуралис в периода, в който бяха забранени неоникотиноидите за третиране на семена. Мога да кажа, че получихме продукт на доста разумна цена с много добър ефект и трайно действие. Дори мога да кажа, че ефектът от Натуралис е по-добър спрямо преди, когато третирахме с неоникотиноиди. 

 

Миналата година имаше масови нападения на слънчогледа от щурци, а най-големи пораженията бяха именно в Ямболско. Тогава Ваши колеги алармираха, че няма технология за борба срещу вредителя. Каква беше ситуацията при Вас?

При мен нямаше нападение от щурци. Между другото, всички останали посеви със слънчоглед в селото бяха нападнати, но по моите полета нямаше. Освен това цялата община Тунджа беше изпаднала в паника, че навсякъде има сериозно нападение на щурци.

При мен полетата останаха чисти, така че мога да кажа: Има технология за борба с щурците!

 

Освен почвено, налага ли се и листно приложение на Натуралис?

Зависи от вида култура. При слънчогледа и кориандъра не се налага следващо третиране. Тъй като ние традиционно отглеждаме и нахут - там има доста вредители и сериозен проблем с нощенка.

Единственият препарат, който работи срещу нощенката, е Рапакс. С годините сме изпробвали какви ли не тежки химии и те нямаха такъв силен ефект. Така че и в това отношение Амитица имат единствения работещ продукт!

Знаете, че нощенката е вредител, способен да унищожи 80-90% от реколтата - нещо, което наблюдавахме през 2018 г. в областта.
 

 

Нека върнем разговора към микробиалните торове и опита Ви с тях. 

Миналата година изпробвах нов испански продукт - Булнова - микробиален тор и резултатите бяха много добри. Третирах с 400 мл. предсеитбено, което според производителя се равнява на около 20 кг NPK. Резултатите също отчетоха това. Ние обаче получихме и бонус, тъй като при следващата култура през есента се виждаше, че бактериите продължават да работят и да произвеждат N и P, а вероятно и други важни елементи и съм много доволен от продукта!

Мисля, че разликата е в механизма, по който се осигуряват хранителните вещества. Когато ние торим с минерални торове, се получава задушаващ ефект за флората и фауната в почвата. При неподходящи условия, като суша - това е доста рисковано. При микробиалните торове няма риск. 

 

При температурните амплитуди микроорганизмите реагират по същия начин както растенията - когато е студено, растението се “свива”. Когато е топло, независимо, че е януари, то си расте. Когато микроорганизмите имат температура и влага през януари - също започват да “излизат и работят за растението”. Когато стане -10°C, те си изпадат в цисти, в спори и спират действието си. Вървят заедно с растението, а не се получава този фитотоксичен ефект както при вас през 2020 г.

Точно така - ако имаме много сериозна суша, микроорганизмите няма да хранят растението, защото няма да има нужда. Тук трябва да добавим още един много сполучлив продукт - Азотохелп, от който съм много доволен и добивите доказват това. 

 

В кои култури използвате торове и ПРЗ от Амитица?

Това са универсални продукти. Специално Азотохелп използваме навсякъде. Натуралис - там, където има риск от почвени вредители - при пролетниците. Булнова досега сме използвали само при слънчоглед.

При мен е стратегия да изпробвам нови и иновативни неща, за да можем да отговорим и на всичките икономически предизвикателства. Те също стават все повече - работим със световни цени, а в същото време с най-ниско субсидиране в цяла Европа. Стремим се да гледаме към новостите и иновациите. 

 

Допълнителна информация за пълното портфолио на Амитица ООД, приложения и ценови оферти, можете да получите на 0 888 200 900, както и на сайта: amiti.org