Украински фермери планират да увеличат посевната площ с рапица за 2024 г. до рекордните 1,9 млн. ха, но може да намалят площите със зимна пшеница, показа проучване на министерството на земеделието, информира от Ройтерс, цитирана от БТА. 

В него се твърди, че 45 на сто от фермерите не планират да намалят площта за есенната сеитба, докато 38 на сто биха я увеличили, а 14 на сто няма да засяват зимни култури, се казва в изявление на министерството.

"Преобладаващото мнозинство от земеделските стопани не планира съществена промяна на площта на есенните култури в сравнение с миналия сезон", казват от министерството.

По-рано този месец Украйна, изправена пред трудности при износа на своето зърно, поиска от фермерите да докладват своите планове за сеитба за 2024 г., за да формират предварителни оценки за сезон 2024/25.

В проучването са участвали 2403 фермери и земеделски производители.

Министерството сподели, че съставът на есенните култури може да се промени и производителите да намалят дела на пшеницата и ечемика, но да увеличат площите с рапица.

Според проучването площите с ечемик могат да намалеят най-чувствително - с 5,4 на сто, а общата площ на есенните култури може да се увеличи с 0,5 млн. ха или 8 на сто в сравнение с предходния сезон.

"Основният фактор за разширяване на посевните площи остава рапицата, като се очаква засетите с нея площи да нараснат с почти 40 на сто до рекордните 1,9 млн. ха", казаха от министерството.

Украйна, основен световен производител на маслодайни семена, зася общо 1,4 млн. ха рапица за реколтата през 2023 г. и фермерите вече са прибрали 3,99 млн. т рапица досега през 2023 г.

Страната традиционно изнася по-голямата част от производството си от рапица.

Жътвата на пшеница вече приключи. Фермерите прибраха 21,9 млн. т пшеница от 4,6 млн. ха.

Анализатори казаха, че Украйна вече е започнала сеитбата за реколта з 2024 г.

Украйна консумира само около 17 млн. т зърно на сезон и трябва да изнася остатъка, но доставките са засегнати от блокадата на основните ѝ морски пристанища след нахлуването на Русия през февруари 2022 г.

Сделката, сключена с посредничеството на ООН и Турция, която позволяваше такъв износ, се срина миналия месец, тъй като Русия се оттегли от нея, заявявайки, че нейните искания за облекчаване на санкциите върху собствения ѝ износ на зърно и торове не са изпълнени.

Сега Украйна може да изнася ограничени количества през малки речни пристанища на река Дунав и през западната си сухопътна граница с Европейския съюз.

Това принуди украинските производители да коригират плановете си за сеитба и да преминат от зърнени към маслодайни култури, които са по-скъпи, но производството е с по-малък обем.

Украйна вече намали площите с царевица в полза на слънчоглед.