Намаляват площите с рапица в Добричка област. Тенденцията е отчетливо изразена – през настоящата стопанска година фермерите ожънаха малко над 45 000 дка, докато година по-рано площите бяха близо 66 000 дка. 

Вижте Наръчника за практическото приложение на ДЗЕС

В земеделска кооперация “Възраждане“ в добруджанското село Паскалево продължават да залагат на тази атрактивна, но капризна култура. „Реколтирахме рапицата. Доволни сме от добива - 370 кг средно от декар, с много добри показатели, с висока масленост и чистота. Смея да твърдя, че добре сме се справили, но трябва да отчетем факта, че имахме и локални валежи.

Сега идва най-трудният момент – реализацията. Пазарът го няма никакъв!“, сподели председателят на кооперацията Нели Стоянова. От 10 000 дка обработваема земя в стопанството, през тази година 1200 дка са били заети с рапица. 

Част от причините за резкия спад на площите с рапица са трудната търговия и цената през последните години. Проблемът сега е още по-сериозен, допълва Нели Стоянова.

„Търговците трудно могат да напълнят един кораб. Това ни кара да се замислим дали въобще да сеем рапица, тази високотехнологична култура, която си има си своите изисквания и технология.

Цената не отговаря на това, което е вложено в един декар. Цената на нито една продукция всъщност не отговаря, себестойността на всичко е изключително висока“, казва тя. 

На този етап в кооперацията са получили само едно предложение от търговец за 0,75-0,77 лв./кг рапица.

„Аз дори не мога да сравня цени. На практика няма оферти за рапица. Имам само едно предложение от един търговец, но то по никакъв начин дори при високия ни добив не оправдава вложените средства“, описва ситуацията председателят на земеделската кооперация.