Нереалната и ненормална обстановка в Украйна пречи на всички сектори. Като решение - това, което стана ясно от днешната среща е, че олио има и слънчоглед има - Български с добро качество. Това каза пред журналисти Радослав Христов, член на Управителния съвет на Националната асоциация на зърнопроизводителите след 3-часовата среща на производители и преработватели на слънчоглед със земеделското министерство.

Вижте още: Почти 3 млрд. лева за плащания в земеделието през 2023 г. одобри правителството

 

“В средата на септември ще се съберем, след като приключи прибирането на реколтата със слънчоглед, за да се анализират по-конкретно и по-точно количествата. Това, което приблизително в момента се предполага, че ще бъде произведено като количества, е около 2 млн. тона. Може да са малко повече или малко по-малко, което е предостатъчно за българското потребление. 

Разбира се, преработвателите трябва да работят и за износ, така трябва и да бъде, и да завладяват все повече пазари, защото това облекчава изкупуването на нашата продукция. Сътресения няма, няма и да има в близко бъдеще, независимо от това какво ще се случва на североизток от нас, тъй като реколтата е гарантирана”, категоричен е Христов.

По отношение на цените, производителят е категоричен, че най-доброто нещо е те да бъдат пазарни.

“И се надяваме да останат такива”, добави той.

Какви са количествата слънчоглед в складовете?

По думите му в момента в т.нар. преходен остатък има около 600 хил. тона слънчоглед.

“По отношение на общото производство - зависи от преработвателите какви договори имат, какви реализации на олио, тъй като вече на всички е известно, че вътрешното потребление не е някаква колосална цифра - говорим за около 300-350 хил. тона, а за да бъдат натоварени техните мощности, е нужен т.нар износ, въпреки че суровината се продава на пазари в ЕС. 

Дори и при по-занижени добиви от очакваните пак не би трябвало да има сътресение с продуктите от този произход, така че моля за успокоение и хората да не се презапасяват, не е нужно, тъй като олиото дори може и да поевтинее”, каза още Радослав Христов.

Той коментира, че в момента търговията е затруднена, тъй като производителите са затруднени с прибирането на реколтата. 

“Докато не я приберем, почти никой не продава. Добра търговия до около 10-15 септември не се очаква, заради това, че сме ангажирани с прибирането на реколтата от слънчоглед. А след него следва царевицата, затова обикновено казваме, че след 15 септември се виждат наличностите”, заключи Радослав Христов.