Възобновяването на зърнената сделка все още изглежда като мираж, но е един от основните приоритети на Турция. „Турският президент Тайип Ердоган работи систематично в този контекст“, каза турският външен министър Хакан Фидан в Киев, където бе на посещение.

Гласувайте: Какви са средните Ви добиви от пшеница за 2023 г.?

 

„Възобновяването на зърнената инициатива е приоритет за Турция. Тези споразумения са от голямо значение за световната продоволствена сигурност. Продължаваме контактите и консултациите с Украйна, ООН, Русия и други страни“, добави министърът. 

Фидан акцентира, че Русия трябва да бъде част от инициативата за зърно и да бъде върната в сделката, за да осигури пристанищната инфраструктура, която е от решаващо значение за доставките.

„Не можем да одобрим атаките срещу пристанищната инфраструктура, която играе ключова роля в процеса на доставка на зърно. И поради тази причина още от началото смятахме, че Русия трябва да бъде върната към уравнението. Всяко друго решение, в което не се включва Русия, крие огромни рискове за пристанищата. И ние открито заявихме това на нашите украински колеги“, завърши той.

По последна информация срещата между Путин и Ердоган е планирана в Сочи, а като възможна дата се споменава 4 септември.

"Освен сделката за зърно, лидерите ще могат да обсъдят газовия хъб, който е един от основните въпроси. Друга тема е изграждането на АЕЦ "Аккую" в Турция. Анкара отдава висок приоритет на тези проекти", каза източникът.

В същото време вече е ясно, че митото върху износа на пшеница от Русия ще намалее до 3729 рубли (39,2 долара) за тон от 30 август до 5 септември 2023 г., спрямо сегашната ставка от 4270 рубли (44,8 долара) за тон, според към файлове, публикувани от Министерството на земеделието на Русия в петък.

Митото за износ на царевица ще падне до 1932 рубли (20,26 долара) за тон от 2495 рубли (26,18 долара) за тон.
Ставката на експортното мито е изчислена на базата на индикативна цена от 237,6 долара за тон за пшеницата, 175,5 долара за тон за ечемика и 198,3 долара за тон за царевицата.