В селскостопанската индустрия, както и във всяка друга е вярно, че има хора, които изглеждат по-отворени за промяна, а други са по-предпазливи. Някои може дори да се противопоставят, макар промяната да е полезна или да осигури предимство за тяхната работа, пише Agrinews-pubs.com.

Агроиновации: Зърно като продукт за чашки

Истината е, че промяната е трудна за всеки човек. Ето защо вярвам, че поговорката „За да се случи промяна, болката да останеш същия трябва да е по-голяма от болката от промяната“ е абсолютно вярна, казва експертът Дарън Фрай.

Как обаче се стига до този момент?

Почувствайте болката

Много хора имат навика да правят едно нещо по един и същи начин. Вероятно това се дължи на характера им - доколко са отворени към промени и правене на нещата по различен начин.

Когато става дума за бизнес, това може бързо да се превърне в проблем. За някои фермери отговорът на всеки въпрос, който засяга промяна, звучи така: защото така винаги сме го правили.

Днес обаче селското стопанство се променя много бързо. Не можем да оправдаем продължаването на една практика, защото така винаги е било. Особено когато не е конкурентоспособно и не е екоустойчиво.

Задайте си 3 въпроса

Каква е цената на проблема за фермата? Опитайте се да го изчислите - финансово или под формата на продукция. Добавете към това времето, което отнема - часове работа на служител, на техника, усилията и т.н. След това помислете за “скритите” разходи - загуба на ефективност, загубени възможности и т.н.

Какви са потенциалните решения на проблема, които все още не са изпробвани? Вероятно вече сте се опитали да намерите решение, но то не е проработило. Помислете за още.

Какви са минусите, ако опитате нещо ново и то не даде положителен резултат? Помислете кой е най-лошият сценарий, ако вземете решение за промяна.

Помислете сега за 2022 г.

Много фермери смятат, че се нуждаят от резултатите от реколтата от текущата година - както по отношение на производството, така и във финансово отношение - преди да могат да разгледат плановете за следващата година. Докато чакате цифрите, може да загубите ключови възможности. Погледнете по-напред от повечето фермери.

Отделете няколко часа и се фокусирайте върху бизнеса си. Нахвърляйте идеи. Разработете няколко сценария.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Как работи блокчейн в земеделието?

Проучване: Потребителите плащат повече, ако фермерската продукция е проследима

Български софтуер следи за качеството на продуктите