Разпределението на субсидиите за фермери и техният размер е въпрос, който никога е излиза от актуалност. Той вълнува както представителите на бранша у нас, така и в чужбина. С любопитство отправяме поглед към данните по този въпрос в Полша. От изчисленията на тяхното Министерство на земеделието може да добием представа какви са размерите на субсидиите по схемите на хектар, така и на директните плащания, дължими на животновъдите.

Кирил Вътев пред Агри.БГ: Ако нямаме пазарен успех, ще се чудим как да се отървем от аграрния си бизнес

Системата на субсидиране в Полша е подобна на тази в Румъния. Голяма разлика обаче е в това как властите общуват със земеделските производители. Полските земеделски производители например вече знаят размера на всички субсидии, които ще съберат за текущата година. В Румъния сумите все още се чакат, тъй като е необходимо правителствено решение за одобряване на сумите за плащане, пише специализираният сайт Agrointel.

В Полша, веднага след като на 29 септември Европейската централна банка определи размера на плащанията за субсидиите за фермерите, властите изчислиха окончателните суми за директни плащания. В страната едно евро, изплатено на фермерите под формата на субсидии, възлиза на 4,6283 злоти.

Бюджетът за субсидии в Полша за текущата година е близо 17 млрд. полски злоти (3,5 млрд. евро). Общият брой на бенефициентите се очаква да бъде колкото миналата година - около 1,265 милиона.

Според регламентите, определящи размерите на директните плащания на субсидии, средствата ще бъдат разпределения по следния начин:

Основно подпомагане на доходите за целите на устойчивостта – 108,93 евро/ха

Допълнително преразпределително подпомагане на доходите за целите на устойчивостта (преразпределително плащане) – 39,24 евро/ха

Допълнително подпомагане на доходите за млади фермери – 60,79 евро/ха

Плащане за бикове – 74,48 евро/глава животно

Плащане за млечни крави – 95,28 евро/глава животно

Плащане за овце – 25.25 евро/животно

Плащане за кози – 10,37 евро/животно

Плащане за бобови култури за семена – 178,66 евро/ха

Плащане за фуражни растения – 102,25 евро/ха

Плащане за хмел – 430,54 евро/ха

Плащане за индустриални картофи – 325,49 евро/ха

Плащане за домати – 443,95 евро/ха

Плащане за ягоди – 268,32 евро/ха

Плащане за лен – 100,42 евро/ха

Плащане за коноп за влакна – 29,13 евро/ха

Производствено отделено плащане за тютюн – Virginia group – 0,67 евро/кг

Плащане, отделено от производството за тютюн – друга група – 0,67 евро/кг

Допълнително основно плащане – ​​16,91 евро/ха

В Полша авансовите плащания на субсидиите за сектор растениевъдство и животновъдство може да стартират от 16 октомври до максимум 70% от размера им, а компенсаторните - до 85%.



ВИЖТЕ ОЩЕ:

Фермери, имате последна възможност за кандидатстване по схемата за напояване

Модулираната ставка в говедовъдството се запазва

Модулирана ставка тук - модулирана ставка там