С наближаването на срока за доказване на реализирано мляко притесненията у стопаните на млекодайни животни растат, оказа се не само при тези с крави. „Мандрата в град Съединение абсолютно отказва да купува овче мляко от нас под претекст, че производството им е малко и имали предостатъчно мляко”, заявява пред Агри.БГ овцевъдът Трендафил Петраков.

Вижте още: Бойко Синапов с коментар за тавана на Украинската помощ

Той също се включи в общия фермерски протест, чувствайки се притиснат до стената заради невъзможността да намери пазар за своята продукция. Правителството вече обеща, че земеделските производители на мляко, които не могат да докажат реализация на продукция поради внос на сухо мляко от Украйна, ще получат подпомагане по интервенциите по обвързаната подкрепа на база на правно основание за форсмажор и след разрешение от ЕК

Остава да стане ясно как точно ще се организира процедурата. Междувременно Петраков споделя, че сериозни количества от около 10-те тона мляко годишно на неговата малка ферма няма как да бъдат доказани.

„Мандрите отказват да изкупуват нашата продукция. 40 дни в началото на доилния период не можех да намеря мандра, в която да предавам млякото, продавано е на частно, което означава, че аз няма как да я докажа тази продукция. А животното не чака, то трябва да бъде издоено и аз трябва по някакъв начин да си изхранвам семейството”, споделя овцевъдът.

Неговата семейна овцеферма се намира в село Войсил, където той и съпругата му Мария отглеждат четирите си деца. По думите им е трудно да се изхранва семейство с този бизнес, като твърдят, че заради субсидиите дори не получават детски добавки. Остава надеждата, че ще могат да получат поне субсидията за обвързана подкрепа.

40 дни по 150 л мляко са 6 тона мляко, което вече няма как да докажа”, пресмята Трендафил Петраков, който също смята, че причината за отказа на мандрите е свързана с големите количества сухо мляко, които влизат в страната ни и се използват за производството на млечни продукти.