Agaricus subrufescens е вид гъба, която наскоро попадна в списъка с най-перспективните земеделски култури. Тя е ценна поради няколко причини - оздравява почвата и е рентабилна, сочи изследване на учени от Китай и Тайланд, пише MDPI.

Как изменението на климата и нематодите застрашават селскостопанските култури?

У нас гъбата е позната още като бадемова гъба, гъба на слънцето, Божия гъба и кралски агарикус.

Почвата е необходимо условие за поддържането на нормалното функциониране на наземните екосистеми. Качеството й пряко и косвено влияе на развитието на растенията, производството на хранителни продукти и здравето на човека, се казва в изследването, публикувано в специализираното издание Agronomy 2022. Именно затова учените насочват вниманието си към нея и начините за оздравяването й.

През последните години в цял свят качеството на земеделските почви се влошава поради лошо управление или прекомерна употреба на препарати. Редица пестициди, които се използват широко на нивите, се натрупват в почвата и попадат във водните системи, допълват учените. Те предлагат решение - да се проведе биоремедиация с помощта на гъби. Този иновативен подход, познат още като микоремедиация, изчиства вредните вещества по пътя на абсорбиране или минерализация, която се осъществява от различни гъбни ферменти.

Тук идва ролята на бадемовата гъба. Смята се, че тя е идеална за устойчив процес на микоремедиация. Освен това е ценен източник на хранителни вещества и има лечебни свойства.

Гъбата може да се култивира на полето. Оптималните условия за отглеждане изискват диапазон на температурата 25-28°C за развитие на мицела и 22–25 °C за плодоносене. Нивото на влажността трябва да бъде между 60–70% за субстрата и 80–85% на въздуха.

Резултатите от експеримент в оранжерия са обнадеждаващи. Те показват, че използването на компост в комбинация с Agaricus subrufescens повишава съдържанието на органичното вещество в почвата, а също така на азота, фосфора и калия.

Отглеждането на гъбата е устойчива алтернатива за възстановяване на земеделските почви и може да осигури допълнителен доход за фермерите, подчертават учените.
 


ВИЖТЕ ОЩЕ:

Нова световна мода завладява фермерите

За една година: 55% от преработените плодове и 82% от зеленчуците са български

10 съвета как да увеличим хумуса в почвата