На 22 април светът отбеляза Деня на Земята. По този повод Google обнови началната си страница, за да покаже как изменението на климата е засегнало различни региони в продължение на десетилетия, пише Agrarheute.com.

Как регенеративното земеделие ще обърне посоката на климатичните промени?

Това, което заблуждава много хора, когато става дума за изменението на климата е, че то се случва бавно. Силните дъждове или дори сушите могат да бъдат изолирани събития, но как се променят пейзажите, се забелязва само когато имате сравнение или записи, които се възпроизвеждат десетилетия за секунди. За Деня на Земята 2022 г. Google показа точно тези промени във времето.

От топящите се ледници на Гренландия до короядния бръмбар

Google използва изображения от услугата Google Earth. Може да видите как изчезват ледници в Гренландия. За 20 години ледена пустиня се превърна в кафява зона с отделни ледникови езици. Може да се види и разпространението на короядния бръмбар Харц. По-високите температури са му осигурили по-добри условия за живот. Като резултат много гори са загинали.

Застрашаващ рекорд на въглероден диоксид

През 80-те години на миналия век концентрацията на въглероден диоксид (CO2) в атмосферата е под 380 ppm (части на милион въздух). През месец март тази година средната месечна стойност в измервателната станция на Федералната агенция по околна среда (UBA) за първи път беше почти 418 ppm. Това е рекорд. През последните 800 000 години никога не е била повече от 300 ppm.

Селско и горско стопанство под удара на климатичните промени

Изчезването на ледниците, разбира се, не е просто природен феномен. То променя условията за живот. Например, по-малкото количество морски лед може да доведе до по-екстремни метеорологични условия, тъй като ледената покривка обикновено стабилизира метеорологичната система. За фермерите това означава увеличаване на сушите, проливните дъждове или късното застудяване, а за горите - повече бури и бедствия, предизвикани от повишаването на популацията от бръмбари.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Николай Каварджиклиев: Застраховането в агросектора е омагьосан кръг 

Светът сее облаци, за да се справи със сушата

Ужасно време, уникално вино - случаят на швейцарците