Назарет Матеос скоро ще стане на 40 години. Нейният проект Entresetas й спечели първо място в надпреварата за “Най-добър биологичен производител в Европа”. Журито в Брюксел бе впечатлено от начина, по който Матеос е успяла да осъществи мечтата си - да отглежда гъби в максимално естествена среда. Той може да вдъхнови много други да последват примера й, пише порталът Efeagro.

"Дама" на Агри.БГ стана съветник на министър Явор Гечев

Родена в малък испански град, Назарет Матеос от най-ранна възраст се наслаждава на разходките за гъби в гората. Когато пораства, се премества да живее в Леон и дълги години работи като обучител в мултинационална телекомуникационна компания. Не забравя обаче мечтата си да създаде собствена оранжерия за гъби и да се занимава с биологично земеделие.

Удобен случай да направи промяна в живота си се появява през 2018 г. Тогава Матеос купува три хектара земеделска земя на брега на река в Паредес-де-Нава. Получава и грант от местните власти, за да създаде и развие проекта Entresetas. Целта й е да отглежда гъби, както това се прави в развиващите се страни - без купища пластмаса и метал.

От 2018 г. насам Матеос успява да превърне гъбарството в печеливш бизнес. За това говори и последната награда, която получава за най-добър биопроизводител в Европа. Испанката може да се похвали с още девет отличия, благодарение на своята предприемчива идея.

В началото започва да експериментира с отглеждане на гъби с различни субстрати и мицел и наблюдава как може да произведе най-вкусната гъба, пресъздавайки спомените си от детството. Матеос купува слама от фермерите в района, за да прави лехи за гъби, а през есенния сезон наема над 80 берачи.

Гъбите действително се отличават от тези на нейните конкуренти. Те са различни като вкус и текстура, доста по-плътни, твърди и съдържат по-малко вода.

Произвеждаме гъбите без да форсираме светлинните цикли. През деня получават светлина, а през нощта “спят”, казва Матеос.

Затова реколтата расте в своя бавен темп, а не както при другите фермери.

Методологията на Назарет Матеос е уникална в Испания, а по всяка вероятност и в цяла Европа. Тя й позволява да не използва изкуствено отопление. Нейните гъби имат достъп до светлина, сходен на този на диворастящите в гората.

По отношение на наградата си като най-добър органичен фермер в Европа Матеос казва,  че това е „признание за опит за намиране на различен начин на земеделие с нулево въздействие върху околната среда, без помощта на субсидии от програмата на Европейската селскостопанска политика (ОСП)”.

Отглеждането на гъби е това, на което искам да се посветя, със или без субсидии, категорична е Назарет Матеос.

Сега тя отглежда и продава 17 разновидности гъби и работи върху голям проект за съживяване на микологичното наследство на района Сиера де ла Кулебра, който пострада от горски пожари това лято.

 


ВИЖТЕ ОЩЕ:

Европейски награди за биоземеделие. Кои са победителите?

Искате да отглеждате гъби? С тази ще постигнете много повече

Колкото повече рапица, толкова повече болести - какво е решението?