Реализирането на земеделската продукция е свързано с внимателно планиране, но и донякъде е късмет. Ако през май тази година 36-годишният фермер Ишвар Гайкар от Индия е бил на косъм да изхвърли реколтата си от домати поради скандално ниските цени на пазара, месец по-късно тя му носи милиони рупии, пише Khaleej Times.

Реколта 2023: По-малко зеленчуци на открито, зелето изостава с 68%

Гайкар отглежда домати на около 50 дка земя. През юни, в рамките само на една седмица, той продава продукция за 30 милиона рупии (почти 650 000 лв.), разделяйки се с 18 000 щайги с по 20 кг домати в тях. По-късно успява да продаде и остатъка от реколтата си - още около 4000 щайги за 5 млн. рупии (107 000 лв.).

Общите вложени разходи за отглеждането на Гайкар възлизат на 4 млн. рупии (86 000 лв.).     

Внезапното забогатяване на фермера е резултат от резкия скок на цените на доматите в Индия. Ако на 11 юни той прибира по 770 рупии на щайга (16,5 лв.), седмица по-късно тя струва 2200 рупии (47 лв.)

„Това е най-доброто време за производителите на домати, но сме свидетели и на най-лошите времена. През месец май отглеждах домати на един декар земя, но трябваше да изхвърля големи количества от продукцията, тъй като цените бяха много ниски. Бях изхвърлил продукцията, тъй като цената за щайга беше само 50 рупии, което означава 2,50 рупии за кг“, казва Гайкар.

Фермерът си спомня как през 2021 г. е претърпял загуби на стойност от 1,5 до 1,6 милиона рупии.

Занимавам се с този бизнес през последните 15 години, но никога не съм виждал такъв бум на пазара на домати. Някога имаше цена от 1500 до 1600 рупии за щайга, но такава постоянна цена на доматите пазар никога не е бил наблюдаван, споделя Нараянгаон Акшай Солат, друг местен производител на домати.

Той допълва, че на малцина се е усмихнал късметът през този сезон, тъй като много фермери са се отказали да произвеждат заради ложите метеорологични условия.

През последните две години фермерите в Индия претърпяха огромни загуби и не можаха да възстановят производствените си разходи, което доведе до спад в производството. Това лято реколтата от домати пострада от болести, което принуди мнозина да изкоренят насажденията си.



ВИЖТЕ ОЩЕ:

Мароко изхвърли Испания от топ 3 на износителите на домати

Агроиновации: Проектът HARNESSTOM подкрепя „градската наука“ за възстановяване вкуса на доматите

Драстичен спад: Зеленчуците "напускат" родните полета