Към края на юни в страната има намаление на засадените открити площи с почти всички видове зеленчуци спрямо миналата година. 

Предварителни сметки: Между 600 и 700 лв./дка обезщетение за замръзналите градини с праскови

Данните на аграрното министерство сочат, че намаляват градините с пъпеши, пипер, домати, картофи и зеле. С 2.8% по-малко са площите с пъпеши, терените с краставици намаляват с над 40%, докато при зелето спадът е най-голям - 68,1%. 

Намаление се отчита при засадените оранжерийни домати и краставици. 

На този етап продукцията от ягоди, картофи, зеле и краставици изостава с между 2% и 61,2% на годишна база, като най-значителен е спадът при краставиците. 

За негативната статистика има много причини, като водещ е фактът, че заради студеното време има по-бавен темп на реколтиране на всички площи, като при картофите и зелето се регистрират и по-ниски средни добиви. Средните добиви от ягоди и краставици нарастват спрямо година по-рано, съответно с 2,7% и 34,1%. 

Към момента оранжерийно производство на домати е с 24,8% по-ниско на годишна база, а това на краставици – с 33,2%, става ясно от оперативния анализ на Министерството на земеделието и храните.