Отлив на български зеленчуци този сезон регистрира официалната статистика, потвърдена от зеленчукопроизводители. От всички проследявани от култури само при дините се забелязва леко увеличение. Какви са причините за това.

Зърнопроизводител: Тук е като в Африка, слънчогледът няма да даде повече от 80 кг/дка

Зеленчуците на открито в Пазарджишко се развиват добре към момента по думите на дългогодишния земеделец от района Иван Кабуров. Само че техният брой намалява – и то осезаемо тази година.

„Много по-малко са площите със зеленчуци на открито вече, защото българските зеленчукопроизводители са обезверени и в момента голяма част не произвеждат. Себестойността е висока, а пазар няма, трудно се продава. Единствено веригите са вариант в тази ситуация, но за малките производители е много сложно”, коментира Кабуров.

Справка в официалните данни потвърждава „напускането” на зеленчуците от площите на открито. Според оперативния анализ на агроминистерството към 6 юли у нас се отчита изоставане на засадените открити площи с домати, картофи, краставици и зеле в границите от 23,1% до 63,9% на годишна база. По-слабо намаление се отчита при площите с пипер (с 13,4%) и пъпеши (с 2,3%), а леко увеличение – само при тези с дини (с 1%) и ягоди (с 2%). 

Прибраните до момента количества картофи, зеле, краставици и домати от открити площи са с между 39,8% и 94,4% по-малко в сравнение с година по-рано, като най-драстичен е спадът при доматите, последван от този при краставиците. „Това се дължи основно на по-малкия размер реколтирани площи”, уточняват от Земеделското министерство.

Прави впечатление обаче, че засега средният добив при повечето култури е намалял, като при доматите драстично е спаднал (с 83,3%). Към отчетната дата той е 120 кг/дка.

С отрицателен знак са и данните от оранжерийното производство на домати и краставици. За периода от началото на 2023 г. досега е налице намаление респективно с 21,4% и 33,4% на годишна база. Иван Кабуров, който също е и оранжериен производител, споделя, че наскоро е приключила първата му реколта с домати тази година и предстои засаждането на втората.

„Много средства за отопление бяха нужни за първата реколта, себестойността на продукцията е висока, а цените бяха горе-долу нормални, така печалбата е минимална”, каза още зеленчукопроизводителят.