По примера на Франция испанските фермери поискаха от Министерство на земеделието да бъдат забранени селскостопанските продукти, внесени от трети страни, които използват активни съставки на пестициди, които не са разрешени в Европа. Като начало Съюзът на синдикатите на фермерите и животновъдите иска да бъде въведена забрана за една година, информира Agroinformacion.

ОЛАФ откри 11 тона забранени пестициди у нас

Мотивите за петицията са няколко. На първо място трябва да има последователност в политиката на ЕС за забрана на употребата на определени активни вещества въз основа на предотвратяване на здравни рискове за европейските граждани.

Земеделските производители възприемат като измама на потребителя реалната възможност в храните на пазара да се съдържат вещества, които са забранени за употреба от ЕС.

Тези продукти създават ясна нелоялна конкуренция за фермерите в Европейския съюз, се казва в писмото на испанските фермери. Конкретно те споменават остатъците от хлорпирифос или метилхлорпирифос - вещества, които вече не са разрешени в ЕС, но се откриват във вносни плодове и зеленчуци и преди всичко в цитрусови плодове.

През 2022 г. ЕС е установил 193 случая на внос на плодове и зеленчуци с наличие на тези активни вещества, чиято употреба е забранена в Европейския съюз. Освен в цитрусовите плодове, остатъци от пестициди са открити във вносни ябълки, банани, боб, чушки, домати, зеле, краставици, праскови или шамфъстък.

От земеделската организация подчертават, че не става дума само за хлорпирифос и метилхлорпирифос. Има още няколко фитосанитарни продукта, забранени в ЕС, които се използват в трети страни, а остатъците се появяват във вносни продукти. Поради тези причини Съюзът на фермерите моли министър Планас да подражава на френския си колега, който за една година забрани вноса на череши от трети страни, където фосметът е разрешен, допълват от там.

Организацията моли да се извърши анализ на риска при внос на продукти от места, където се използват забранени в ЕС субстанции и въз основа на резултатите да се приемат ограничения на забраната за период от една година. Това ще защити здравето на потребителите и ще предотврати нелоялната конкуренция.

 


ВИЖТЕ ОЩЕ:

Тенденция: ПРЗ с произход Турция превземат Южна Европа и Черноморския регион

Скандал, протести и нещо полезно

Наказанията за използването на нелегални препарати за растителна защита да станат по-строги?