Документ от 81 страници, озаглавен “Устойчив ЕС 2030”, разкрива розовото бъдеще на европейския фермер. Той идва във време, когато се говори много за необходимостта да се произвежда “повече с по-малко” и се търси начин за съчетаване на екологичните цели на Зелената сделка и изхранването на нарастващото население на планетата, пише Ypaithros. 

Допълнителната забрана за внос на зърно от Украйна зависи от състоянието на запасите

Публикацията на документа е провокирана от поемането на председателството на ЕС от Испания и цели да отговори на предизвикателствата пред хранително-вкусовия сектор на Стария континент. 

Според авторите на “Недокумента”, както самите те го представят, целта им е да “допринесат за разработването на аналитичен, балансиран и проницателен подход за осигуряване на отворена стратегическа автономия и глобално лидерство в ЕС”. Той е изготвен след консултации с представители на националните власти на 27-те страни членки, ЕК, секретариата на Съвета на ЕС и група от академичните среди и представители на бизнеса. 

В документа се подчертават геополитическите предизвикателства пред Европа, сред които нарастващите претенции на Русия и Китай и стремежът за по-голяма самостоятелност на американската и китайската икономика. Същевременно се оспорва прогнозата за колапс на глобалния ред и неизбежна икономическа фрагментация. 

Испанците вярват, че ЕС трябва да отговори на настоящата ситуация и да направи всичко по силите, за да се укрепи и запази глобалния ред. Те посочват, че съществува риск от нарастваща конкуренция за достъп до суровини и полуобработени стоки, които са ключови за гарантиране на продоволствената сигурност. Освен това прогнозират, че ЕС ще се сблъска с трудности със суровините за производство на фураж. 

На този фон Европа има възможност за “монументални” производствени печалби в хранително-вкусовия сектор на ЕС, отбелязват още испанците. Те напомнят за вече изградените стотици биоферми, автоматизирани и вертикални стопанства, иновативни култури, роботизирини технологии, дронове, сателити, сензори и т.н. Всички те са предпоставка за повишаване на обемите продукция с по-малко вода и торове, сравнено с традиционните методи. 

Колкото до животновъдството, се казва в “Недокумента”, вече има ферми, в които се произвеждат здрави животни с много по-малко използване на антибиотици. 

В този ред на мисли от приоритетно значение е развитието на интелигентни и устойчиви технологии за земеделие и животновъдство. Те ще намалят зависимостта от външни фактори и ще преодолеят потенциалния спад на производителността поради климатичните промени и урбанизацията. 

Представяме си Европа през 2030 г. с авангардни технологични компании, евтина и чиста енергия, достъпни висококачествени услуги и висок стандарт на живот, пишат испанците. Те са убедени, че бъдещето на ЕС е в поемането на водеща роля в глобалния просперитет.



ВИЖТЕ ОЩЕ:

Невероятно, но факт! Кинезитерапевт, строителен предприемач и собственик на IT компания се обучават за овчари

Нов живот за зърнената сделка?

Цветан Филев: Преглътнете егото си и членувайте в организации на производители