Най-общо парите по т.нар Украинска помощ са разделени на две. Едната част е за зърнопроизводство, а другата е за чувствителните сектори. Общият бюджет е около 300 млн. лева за първия транш. Около 200 млн. лева ще дойдат от преструктуриране, а другото ще бъде допълнено от централния бюджет.

На срещата в Министерския съвет беше поета отговорност, че това преструктуриране няма да засегне никакви бъдещи плащания, предвидени към земеделците -  нито по директните плащания, нито по инвестиционните мерки. Това коментира Илия Проданов, председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) пред БНТ1.

На въпроса проблем ли е закъснението в изплащането на средствата, Симеон Караколев от Националната овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА), коментира:

“Не е приятно, че има такова закъснение, но в крайна сметка в един диалог винаги има компромиси и от двете страни”, каза Караколев.

Откъде дойде забавянето?

“Това, което в сряда, 24 април, ни беше казано е, че когато сме изготвяли споразумението и сме описвали в него самите ставки, се е получила грешка при аритметиката - колко сума е нужна. Явно, че отговорността в случая за грешката при сметките я носи министъра и съответно си пое политическата отговорност”, каза Илия Проданов, коментирайки оставката на Кирил Вътев.

А Симеон Караколев допълни:

“За нас големият проблем е, че това споразумение е разписано през февруари. В края на февруари е изпратено за нотификация към ЕК. В тези нотификации е посочено, че парите ги има. Минава месец март, през който върви прием. Минава почти целия месец април и ние едва тогава разбираме, че няма пари. И то го разбираме не от някои отговорни политически фигури, които трябва да излязат и да обяснят какво се е случило - не, ние го разбираме по неведоми пътища”, каза той.

Едно за момента е сигурно - пари за украинската помощ ще има, макар и със закъснение. А това означава, че 52 000 стопани ще получат 300 млн. лева до 15 май 2024 г. на база на подписаното споразумение през месец февруари.