За България най-сериозният проблем в момента е наличието на слънчоглед от миналата година, както и очакваната висока реколта от Украйна, която ще започне да се прибира през септември, когато е жътвата и у нас. Големият внос на нерафинирано олио от Украйна също задържа нашия слънчоглед по складовете. Това коментира министърът на земеделието Кирил Вътев при участието си в предаването Агросвят на Дарик радио. 

Всичко за Зърнените коридори

Той уточни, че в момента в страната има около 700 000 тона от миналогодишната реколта, а тази година Украйна приоритетно е засяла повече слънчоглед, тъй като това е най-евтината култура за отглеждане и с най-ниски разходи. 

Според него е необходимо да има европейска борса за търговия със слънчоглед. 

„За мен дълготрайното и устойчиво решение е да се направи европейски зърнен баланс. Известно е, че зърното е стратегически продукт, не случайно се движи от борсови цени за развика от слънчогледа. Бих предложил да се направи европейска борса за слънчоглед, за да не изпадаме в сегашната ситуация“, категоричен е той. 

Вътев е убеден, че на европейско ниво трябва да има дългосрочно планиране и за всяка година да се знае зърнения баланс на Европа и къде ще отиде излишъкът. 

Министърът напомни, че производството на слънчоглед и олио е концентрирано в Украйна, Румъния и България, но в резултат на войната, фабриките за рафиниране на слънчоглед в Украйна не работят, на което се дължи и големия експорт на слънчоглед и нерафинирано масло.

„Европа се нуждае от европейски зърнен баланс, продължавам да се чудя защо петте пригранични държави трябва отделно да си търсят правата и да искат компенсации. А това да не е общоевропейска политика на 28-те държави, след като сме в един общ съюз и всички сме пълноправни страни-членки“, каза още Кирил Вътев. 

С изтичането на забраната на 15 септември ще се разреши вносът на 4-те стоки, които сега са ограничени. В тази ситуация не са изключени протести на българските земеделски стопани, които според министъра „ ще протестират основателно, затова е нужно на най-високо европейско ниво да се вземат спешни мерки да се успокои обстановката и да се работи с европейски зърнен баланс“. 

Аграрният министър препоръча да живеем с нагласата, че се задава и 29-ти член на ЕС, който е един от най-големите производители не само на зърнени култури, но и въобще с развито земеделие и селско стопанство. Така че всички европейски баланси трябва да бъдат преизчислени и преориентирани, за да не се получава напрежението, което имаме през тази година. 

В момента обаче за Украйна не важат високите изисквания на ЕС, които спазват нашите производители от гледна точка на препарати за растителна защита. Имаме сериозни ограничения, които оскъпяват нашата продукция.

„През тази година се въведоха и нови екологични мерки, обективно погледнато нашите земеделски производители работят по европейски стандарти, а са поставени в конкуренция с украинските фермери, които са освободени от всички тези изисквания, което прави тяхната продукция по-евтина и конкурентна на пазара, а най-важният белег на конкуренцията е тя да бъде лоялна“, коментира още министър Вътев, който потвърди, че няма как да не сме солидарни с Украйна, тъй като тя е потърпевша, всички сме притеснени кога ще свърши тази война.

Друг проблем, за който спомена министърът е високият ръст на внос на сухо мляко от воюващата страна, което е удар по нашите животновъди. „Те работят от два месеца под себестойност, това е много неприятно и имаме основания да търсим компенсации за млечното животновъдство“, уточни Кирил Вътев.