В последно време вече свикнахме, че всяко решение е предпоследно. Някой, някога беше казал: „зърното не е политика, зърното е стратегия!“.

Какво ново се случва на фючърсния пазар за пшеница, царевица и рапица?

А днес липсва именно стратегията – на всеки три месеца се преподписваше споразумението през Черно море, ЕС прилага мерки „на парче“, включващи забрана за внос на украинско зърно, но само за определени държави и само за определен срок, САЩ забраниха вноса от Русия, но без да включват петрол и торове и т.н.
Парчетата са толкова хаотични, че дори да ги съберем и да се опитаме да наредим „зърнения пъзел“, няма да получим ясна картина за бъдещето развитие на пазара, именно защото липсва стратегия и последователност.

Впечатление в тази ситуация прави поведението на Турция. Усилията, които страната полага за да се запази Черноморския коридор са породени не толкова от алтруизъм, колкото от осъзнаването на чисто икономическия ефект.

„Черноморският коридор е по-евтин от другите варианти за транспортиране на селскостопански продукти до световните пазари, включително възможността за транспортиране на селскостопански продукти от Украйна по други морски и сухопътни пътища, а от Русия - по транспортния коридор Север-Юг“, коментира Ердоган.

Турският вестник Хюриет съобщи, че Путин се очаква да посети Турция през последната седмица на август. Според изданието дневният ред на разговорите между руския президент и турския му колега ще включва въпроси, свързани с възстановяването на зърнената сделка, двустранните връзки, отношенията между Турция, Азербайджан, Армения и други.

Турция се ангажира в бъдеще Черноморската инициатива да отчита пакетния характер на споразумението, което предполага и изпълнението на руските условия като част от сделката.

„Ако Ердоган успее да убеди Запада да изпълни изискванията, които бяха поставени от Русия и които са записани във втората част на пакетното споразумение на зърнената сделка, има шанс да възобновим тази черноморска зърнена инициатива, " коментираха от Кремъл.
Италианският вицепремиер и външен министър Антонио Таяни също изрази надежда, че евентуална среща на четири очи между турския президент Реджеп Тайип Ердоган и руския президент Владимир Путин може да проправи пътя за споразумение за подновен износ на зърно през Черно море.

„Цените на зърното и зърнените култури растат, което е основният проблем. Трябва да има споразумение между Русия и Украйна с посредничеството на Турция, единствената страна, която е способна да направи това в този момент“, каза той в интервю за ежедневника La Stampa.


За да бъдете 100% информирани за зърнените пазари и да получавате актуална информация директно по имейл, направете безплатна регистрация в Агринайзър сега!