Може ли регенеративното земеделие да увеличи приходите и добивите? На този въпрос потърси отговор екип от учени от Boston Consulting Group и One Planet Business. Скорошен техен доклад, озаглавен "Култивиране на просперитета на фермерите: Инвестиране в регенеративно земеделие”, потърси основания фермерите да продължат да инвестират в стопанството си, пише полският земеделски сайт Farmer.

Споделен опит: По-добра устойчивост на болести при пшеница чрез смесване на сортове

Що е то регенеративно земеделие? 

Преди да стигнем до изводите на учените, нека напомним, че регенеративното земеделие представлява холистичен подход на производство на храни, чиято основна цел е грижата за почвата. Именно от този природен ресурс започва всичко, затова трябва да бъде подхранван и укрепван. 

Подобряването на състоянието на почвата (чрез покривни култури, нулева оран и т.н.) води до редица ползи за фермерите - до увеличаването на биоразнообразието и биологичния живот, което е сред изискванията на европейската Зелена сделка. Ползи има и по отношение на повишаването на фиксирането на въглерод от атмосферата в почвата. 

Струва ли си да инвестираме в регенеративно земеделие? 

Сред предимствата от инвестирането в регенеративно земеделие, пишат учените в своя доклад, е пестенето на време и гориво. 

Фермерите чрез възприемане на регенеративни земеделски практики могат да увеличат както печалбите, така и добивите с до 25%, допълват те. 

Чрез подобряване на здравето на почвата, регенеративните земеделски практики могат да намалят нуждата от синтетични торове и пестициди, което може да спести пари на фермерите. Те могат също така да подобрят задържането на вода, да намалят ерозията на почвата и да увеличат биоразнообразието. 

Инвестирането в регенеративно земеделие от бизнес гледна точка има смисъл за дългосрочната рентабилност. То не само облагодетелства фермерите, но и помага за справяне с по-мащабни глобални предизвикателства - например изменението на климата, защитата на водните запаси и др. 

Освен това регенеративното земеделие предлага по-високи цени, по-ниски производствени разходи и възможност за възстановяване на деградирала земеделска земя, предотвратявайки обезлесяването и деградацията на земята, се казва още в доклада.



Вижте още:

Симбиози - агродолината в Италия, която работи с изкуствен интелект Адам и Ева

Близката ферма: Как се отглеждат оранжерийни зеленчуци без плуг, фреза и химически пестициди

Споделен опит: Първи стъпки в технологията No-till на една семейна ферма