Семейната ферма на Гарет Кълиган в покрайнините на ирландската столица Дъблин над 20 години следва принципите на възстановителното (регенеративното) земеделие. В стопанството се отглеждат основно пшеница, овес, ечемик, бакла, рапица, грах на площ от 2 200 дка (520 дка собствена земя и 1700 дка наета земя), с различни типове почва. 

На конференция, организирана от Асоциацията на българските но-тилъри, ирландският фермер сподели пред български производители своята концепция за земеделие с минимални обработки на почвата, комбинирано отглеждане на 2 или повече култури и смесване на сортове от една и съща култура
 

Началото


През 2001 г., когато Гарет Кълиган поема семейната ферма от баща си, започва да прилага Strip-till технология, като се фокусира първоначално върху техническото изпълнение, а не върху почвеното здраве. “Очаквах, че просто ще засея и всичко ще потръгне, но тепърва започнаха проблемите с почвата докато тя се структурира”, споделя фермерът. 

След 7 години опити със Strip-till, Гарет все още не вижда промяна в положителна посока, и през 2008 г. преминава към директна сеитба. Година по-късно за първи път засява покривни култури. След като отново не постига желаните резултати, стига до извода, че трябва да се фокусира върху здравето на почвата.
 

Гарет Кълиган

През 2015 г. ирландският фермер създава организацията BASE - Biology, Agriculture, Soil & Environment (Биология, Селско стопанство, Почва и Околна среда). С учредяването ѝ, се събират с други фермери, с които споделя и обменя знания и опит. Започва да включва по-добри ротации на културите. 
 

Основни принципи във фермата на Гарет Кълиган:


Гарет Кълиган представи 8 принципа, които прилага в стопанството си, като подчерта, че без първите три, е много трудно да се постигне успех в технологията, която прилага.

1. Минимални почвообработка; 
2. Засяване на покривни култури;
3. Ротация на културите; 
4. Култури, които отглежда заедно (компаньони); 
5. Миксове от различни сортове на една култура на полето (пшеница); 
6. Тестове на почвата и листата;
7. Листно подхранване с хранителни елементи;
8. Листно пръскане с азот (N).
 

Комбинирано отглеждане на култури 


Гарет Кълиган отглежда две или повече култури заедно, с цел да намали нуждата от пестициди и торове, както и да подобри биоразнообразието. Стратегиите в последствие са две: или и двете култури се жънат, или едната култура се терминира (унищожава) на по-ранен етап, а по-късно се жъне кеш културата (основната култура). Фермерът сее културите компаньони поотделно - първо засява по-едрите семена (бакла, слънчоглед, елда), после по-дребните (зимна рапица, фацелия, зимна детелина).
 

КОМБИНАЦИИ, които прилага:
Бакла с компаньон овес;
Пшеница с компаньон бакла;
Пролетна рапица с компаньон овес;
Зимна рапица с компаньони слънчоглед, бакла, фацелия, зимна детелина и елда;
Грах с компаньон овес;
Ечемик с компаньон овес.


Пример: Бакла с компаньон овес - от примера се вижда, че овесът е попречил на широколистните плевели да поникнат. В случая е използван глифозат преди сеитба. Постепенно овесът започва да задушава баклата, затова Гарет стопира развитието му с противожитен хербицид. Две седмици по-късно баклата се развива отлично.
 

бакла с овес

Пример: Зимна пшеница с бакла - в този случай засява семената заедно, като ги разпръсква с торачка, след което дискова полето. Баклата служи като “продълбочител” и помага с дренаж на почвата (тъй като има много влага) и в същото време фиксира голямо количество N (40 кг/ха). В края на април с хербицид стопира развитието на баклата, след което жъне само пшеницата.

зимна пшеница с бакла

Овесът потиска плевелите, затова Гарет Кълиган го използва често. Фермерът споделя също, че всяка година използва все повече култури компаньони. 
 

Микс от сортове на една и съща култура


От близо 7 години ирландският фермер смесва няколко сорта от една и съща култура, като засява семената едновременно. Избира сортове с приблизително близък срок на вегетация, за да може да ги жъне едновременно. При по-голямо разнообразие на сортове, наблюдава по-добра устойчивост на болести, вкл. и жълта ръжда, която по думите му е "най-големият бич" за фермерите в Ирландия. В тези смески не включва хибриди.  

Пример: 4 сорта пшеница и 6 сорта пшеница: 

Гарет показва пример с 4 сорта пшеница (ляво на снимката) и 6 сорта пшеница - първите 4+още 2 (в дясно на снимката). От примера ясно се вижда, че в блока с шестте сорта растенията не са нападнати от гъбни болести, докато 4-компонентният посев е с пожълтели листа. И в двата блока не са прилагани фунгицид,

 

микс сортове пшеница

В зимната пшеница тази година е миксирал 9 сорта.

На въпрос дали се повишава добивът при смесването на сортове, Гарет казва, че добивът не се променя, но се намаляват разходите за фунгицид (срещу широкоразпространената в страната жълта ръжда и септориоза). Докато е засявал по един сорт пшеница, фермерът е имал по 4-5 фунгицидни пръскания. В момента те са сведени до 1.   

По отношение на ечемика, в Ирландия се отглеждат само 5 сорта и има по-малко опции да прави опити със смесване им.
 

Тестове на почвата и листата и подхранване на културите


Фермерът прилага Albrecht Soil Test - система за тестване на почвата. Този тест е по-задълбочен и освен всичко останало, проследява съотношението на калций и магнезий. 


Години наред в почвата се е добавял калций (практика, която прилагат много фермери в Ирландия). След като Гарет започва да прави Albrecht Soil Test обаче, вижда, че има много малко магнезий. Спира да влага калций, увеличава магнезия и когато постига баланс между двата елемента, почвената структура значително се подобрява и се освобождават фосфор и калий. От 15 години фермерът не тори с фосфор и калий и въпреки това нивата им в почвата не са се понижили. 

Sap анализ - показва нивата на минералите в растенията и хранителните дефицити и излишъци, преди да причинят щети на растението. Гарет разказва, че го прави веднъж на две седмици, за да храни прецизно растенията само с минералите, от които имат нужда. Най-често Sap анализът показва липса на борон, магнезий и мед. Именно тези минерали най-често влага чрез пръскане. Прави го, за да останат растенията здрави и да спести последващи разходи за третиране с ПРЗ.

гранулирана урея с вода

Foliar N е друга практика, която ирландският фермер прилага в полетат си. Прави разтвор от гранулирана урея с вода, с която пръска листно ратенията. Дозата, която прилага в пшеница е 12-15 л./дка. Този разтвор не може да се смесва с други препарати за растителна защита. Възможна е обаче комбинация с микроелементи. При по-горещо време, се пръска рано сутрин или късно вечер.