Израснал във фермерско семейство, Статис Полицакис избира да продължи традицията напълно съзнателно. Той завършва аграрно образование и има късмета да наследи безценно ноу хау. Затова, когато вече е достатъчно уверен в способностите си, решава да продължи да отглежда памук, както семейството му е правело години наред, но да добави към него култура като лавандулата, пише Ypaithros.

Лилави разочарования: Стопани ще изхвърлят лавандулово масло

Полицакис расте в неразривна връзка със земята.

Харесваше ми да работя в хранително-вкусовия сектор от малък. Отличавах се обаче с дух на противоречие. Смятах памука за изтощителна култура. Затова мечтаех за нещо по-креативно на нашите ниви, споделя той.

Още докато е ученик, Полицакис помага на семейството си. Присъства редовно на сеитбите и прибирането на реколтата от памук.

Обичам земята със същата страст като баща ми. Голямата ми любов за ароматните и лечебните растения. Затова започнах следдипломно обучение по Интегрирано управление на ароматни и лечебни растения в Университета в Тесалия, споделя младият мъж.

Пътят към лавандулата

През 2017 г. семейството на Полицакис решава да инвестира в лавандула. То засажда 70 акра, които постепенно намаляват до 30. Отглеждат растенията в разсадник, което според тях е от голямо значение за крайния резултат.

Тъй като по това време много други фермери решават да заложат на лавандулата, очакванията им за добри цени не се оправдават.

За разлика от съседна България, където лавандулата е вертикално интегрирана култура и има дългогодишен опит в отглеждането й, за производителите в Гърция пречките са много.

Полицакис подчертава, че качеството на гръцката лавандула е много добро. Проблемите основно идват от продажбите на масло на едро. Семейството му само жъне и дестилира лавандулата, след това я продава на гръцки търговци. Тъй като пътят до етикета е много дълъг, за момента той не влиза в близките им планове. Затова избират да останат доставчици. Дали Статис Полицакис ще продължи с лавандулата, зависи от новата Обща селскостопанска политика, става ясно от думите му.

Дълги години в стопанството на Полицакис се отглежда нар. От известно време насажденията са премахнати и на тяхно място има памук. Докато наглежда културата, младият мъж следи фондовия пазар. Твърди, че комбинацията от знания и опит, които притежават с баща му и чичо му, им позволяват да оптимизират производството. Те внедряват нови технологии и практики за отглеждане на памук. Във фокуса е интелигентното земеделие, което формира по-добра и надеждна картина на данните за торене и напояване.

Докато развива бизнеса си с лавандула и памук, Полицакис не спира да работи върху нови идеи. Една от последните му става реалност през началото на 2021 г. Тогава той създава компания за износ на екстра върджин зехтин биологично производство. Предлага го под формата на спрей.

 


ВИЖТЕ ОЩЕ:

Савина - младата фермерка, която вдъхна нов живот на нахута

Производител: Намалявам площите със зеленчуци за сметка на зърнено-житните култури

Читатели коментират: Производството на лавандула трябваше да е само за малки и средни стопани