Тази година съм намалил площите със зеленчуци с 30%, догодина - с още 30%. Човек е направил име, разработил е пазар, но сметките не излизат. По-изгодно икономически е да се гледат зърнено-житни култури, споделя за Агри.БГ дългогодишният производител Диян Бонев от новозагорското село Еленово.

Гласувайте: Одобрявате ли извънредната помощ заради войната в Украйна?

Преди година гостувахме в неговото семейно стопанство, в което се отглеждат около 15 култури върху 1500 дка. Сред тях са зърнено-житни, сливи, лозя, лук, чесън, дини, памук. Заради проблем с реализацията, работната ръка и големите разходи обаче, Диян намалява едни култури за сметка на други.

„Намалих лука, чесъна, динята. Дори купих семена за дините, подготвих капково напояване, но не засях, защото прогнозите отново сочеха ниски цени. Сега залагам повече на зърнено-житни култури. Държавата не защитава производителите на плодове и зеленчуци, а уж са чувствителен сектор“, смята той.

На фона на войната в Украйна и високата инфлация в селското стопанство цари нестабилност, неясна реализация и хората нямат пари за консумация. Разходите са скочили двойно, докато цената на родната продукция се е повишила само с 20-30%.

„Подал съм документи за извънредната държавна помощ, но проблемът в България е реализацията. Работата на производителя е да направи обеми и да ги продаде, а не да стои по борсите 1-2 дена и да не знае каква цена ще получи“, споделя младият фермер от Новозагорско. 

Той е категоричен, че държавата трябва да изгради борси, каквито заявки бяха дадени от предходното ръководство на Министерството на земеделието. Настоящият зам.-министър Тодор Джиков потвърди наскоро, че за тази цел се търсят държавни терени на шест места в страната плюс София.

„Това е бъдещето. Всички страни в ЕС имат тържища за изкупуване на продукция, която се калиброва. Една част отива за преработка, друга – на свежия пазар до краен клиент, трета – за износ. Настоящият екип се опитва нещо да промени, но няма много време. Хубаво е поне пилотно да заработят тези 6 тържища“, надява се Бонев.

Въпреки натоварената работа в нивите и градините и трудностите с пазара Диян не забравя, че трябва да бъде и общественик. Както едно време хората от ТКЗС и АПК са помагали по селата, сега земеделците на места продължават традицията

Като председател на Сдружение на читалищата в Община Нова Загора той се включва в организацията на фолклорен фестивал „Да съхраним заедно българския дух“, чието следващо издание е планирано за 10 септември в сенчестата местност Кара дере край село Еленово.

„Трябва да има такива моменти, за да се развеселим, да разнообразим, да се съберем. Масовите културни мероприятия помагат на човек да се зарежда с енергия и да забрави за момент натрупания негативизъм. Доброто заразява, но малко хора останаха вече. България не е София“, подчертава производителят.

Официалното откриване на фестивала е от 15:30. В програмата са включени фолклорни групи от общината и гости от страната. Ще има още музей на открито, игри и състезания. От 18:30 е планиран курбан за здраве под звуците на народен оркестър. Час по-късно е концертът на ВИГ „Вектор, а празничната хоротека започва в 20:30. „Нека заедно се потопим в магията на българския фолклор“, призовават организаторите.