Отглеждането на лавандула и производството на етерично масло продължават да са щекотлива тема в Добруджа. Изминалата стопанска година показа ясно започналите процеси в сектора.

Ще има ли компенсации заради увеличените осигурителни вноски? 

При сравнително добри добиви земеделските стопани не можаха за пореден сезон да реализират произведеното етерично масло заради липсата на пазар. Това провокира поредната серия от разораване на площите с ароматната билка. 

„На Ганьо му остава да изоре лавандуловите насаждения и да чака нов катаклизъм във Франция, Холандия и дори в Полша, за да се преориентира какво да сее в следващите няколко години, после...... всичко отначало“, коментира читател на Агри.БГ. Друг посочва, че българинът винаги „си е патил от дребни сметки за бързо забогатяване, които винаги излизат криви. Парите от разсадите отдавна са изядени и изпити, но и нови няма да дойдат. И сега Ганьо пак реве …“. 

Масовото залитане към лавандулата през последните 10 години доведе до създаване на близо 100 000 дка с етерично-маслената култура в Добруджа. Новите насаждения изискваха и съответния капацитет на преработвателната промишленост и така в Добруджа се създадоха много дестилерии с различни мощности.

Истерията „ей, брат, много се печели“ доведе до изкривяване на сектора – в него влязоха хора от различни професии, които нямаха идея от земеделско производство.

С мисълта за бърза печалба те не мислеха за сортов състав или чистота, за грижи за почвата, за борба с неприятели и болести. Секторът стана апетитен и за едрите земеделски стопани, което още повече промени картината.

„Чула жабата, че подковават коня и си вдигнала крака. Съжалявам за малките стопани, които са искали да превърнат отглеждането на лавандула в поминък, но не съжалявам за тези големи производители, които влезнаха в сектора с няколко стотин, че дори и хиляди декари и провалиха всичко - те си имаха поминък. Просто погледнаха в чуждата паница и се полакомиха...“, е точното обобщение на читател на Агри.БГ 

Повод за апетитите стана и високата цена на маслото, която никой не очакваше през 2018 г.

Тогава килограм стигна до фрапиращите 250, дори 280 лв. Някои от производителите умишлено задържаха количества масло в очакване на още по-висока цена. На следващата година обаче тя се срина повече от пет пъти до около 40-50 лв./кг. И така през следващите 4 години по-висока цена на пазара нямаше, с изключение на един от най-големите преработватели в Добричко, който сключваше дългосрочни договори със стопаните. Сега обаче контрактите са година за година. 

В друг коментар на сайта на Агри.бг читател посочва, че Министерството на земеделието не си е свършило работата, а всъщност е можело да бъде регулатор на процесите в сектора: „Вместо да се развива малкото и средно земеделие, то големи лапачи го налапаха и трайно го затриват. Интересно ми е къде беше Министерството на земеделието, защо то не прави дългосрочни анализи на сектора, къде и какво се отглежда, има ли дълготраен интерес към даден сектор, какви са цените на дребно/едро било както в България, така и в чужбина?

Благодарение на големите пропуски от страна на Министерството на земеделието, много хора имат доброто намерение да се занимават със земеделие, да останат по българските села, но поради факта, че те нямат актуална информация относно даденостите на определен сектор от земеделието, те тръгват по погрешен път“.

Около 66 000 дка с лавандула бяха реколтирани през лятото на 2022 г. Това са с около 30 000 дка по-малко в сравнение с предходни години. Най-вероятно догодина площите с етерично-маслената култура ще бъдат още по-малко, тъй като стопаните продължават да се отказват от нея и да разорават трайните насаждения.