Савина Струмба е от онези млади фермери, които успяват да осъществят мечтата си. Тя следва “Селскостопанска технология” в катедрата по Растениевъдство в Технологичният образователен институт на Крит и с диплома в ръка смело се впуска в сферата, която най-много й носи радост - земеделието. Още тогава има ясна представа какво иска, какво знае и какво може да постигне, пише Ypaithros.  

Фермери печелят пари с атракции с тикви

Днес Струмба работи в семейната ферма и е заложила на нахута - стара култура, но с потенциал за развитие. Успеха си днес до голяма степен дължи на подкрепата, която получава от своето семейство и по програмата за земеделско развитие на фондация “Ставрос НИархос”. Избрана е сред 15-те най-добри от цяла Гърция заради иновативните си идеи.  

Макар програмата вече да е зад гърба й, Савина продължава да се развива. Заедно със сестра си Николета, която учи маркетинг и реклама, полага усилия да намери реализация на културите, които отглежда.

Дядовците на Савина Струмба са отглеждали памук, пшеница, мента и захарно цвекло. Баща й продължил с памук и зърно. Днес младата жена е тръгнала по свой път. Нахутът привлича вниманието й, докато живее в Германия. Там тази култура се консумира под различни форми и влиза във състава на много рецепти.

Савина се е спряла на нахут сорт Гавдос. Той е средно едър и е много вкусен. За да предложи качествен продукт, отделя специално внимание на отглеждането му. Доволна е от възвръщаемостта, въпреки проблемите и щетите, които капризното време е донесло това лято. Семейството й се опитва да разработи разнообразни продукти, в чийто състав влиза нахутът - например нахут за мазане. Той ще бъде готов за пускане на пазара до няколко месеца и ще има вкус на шоколад.

В бизнес начинанието си Струмба получава и подкрепата на своите приятели. Те я определят като смела и находчива, тъй като успява да съчетае първичния сектор с преработката и рекламата. Мечтата на Савина е продуктите й да станат известни в цяла Гърция.




ВИЖТЕ ОЩЕ:

Последен шанс за кандидатстване в магистърската програма "Прецизно земеделие"

Млад фермер: Спрете да говорите за пари, те убиват желанието за работа

Президентът на Южна Корея отиде при младите фермери