„Ще изхвърляме лавандулово масло!“ – това се заканиха земеделски стопани от Добруджа, разочаровани от ситуацията на пазара на етерични масла. „Търговия всъщност няма, търговците не искат масло, няма никакъв интерес към него. Масло има, пазар няма“, обобщиха още производителите.  

Ставки за животновъдите - повече или по-малко ще са те от догодина?

Каква е реалността? Хиляди килограми лавандулово масло стоят по складове, дестилерии и халета. След прибиране на реколтата от лавандулов цвят няма продаден нито грам. Изкупени са количествата само на тези стопани, които имат сключени договори с най-голямото предприятие за преработка на етерични масла в региона. 

„За първа година нямаме продадено още нищо. Всъщност само 1 килограм, който отива при приятели в чужбина“, споделя семейство от село Победа, което се е насочило към отглеждането на лавандула още от 2010 г. По-лошото е, че през този сезон няма пазар и за биологично произведеното масло, а в Добричка област има сертифицирани производители. Фактът, че и биопродукцията залежава, не говори добре за перспективите на пазара на етерични масла. 

Стопанската година завърши със сравнително добри добиви от 10-12 кг лавандулово масло от декар при 600-800 кг лавандулов цвят от декар. В сравнение с предходни години качеството не е било особено добро, особено показателите при някои сортове. 

„Филмът свърши! Вече 12 години само това правихме, сега ще трябва да се преориентираме. Първите 50 дка вече ги развалихме и напролет ще сеем царевица“, споделят още стопаните от Победа. 

Техни колеги допълват, че вече тотално са се отказали от отглеждането на етерично-маслени растения и също ще залагат на традиционните зърнени култури.

„Лошото е, че през годините инвестирахме в специализирана техника, подобрихме производството, вложихме много – и като средства, и като материална база, и като усилия и знания“, не крият разочарованието си фермерите. Много от тях са пуснали всички машини, необходими за отглеждането на лавандула, за продажба.