Според Илиас Костопулос, президент на Асоциацията на породата Холщайн в Гърция, има план за унищожаването на гръцкото скотовъдство. В изявление той изрази загрижеността на своите колеги относно негативните перспективи за оцеляването на млечната говедовъдна индустрия в страната, заявавайки, че производителите са принудени да продават продукцията си на млекопреработвателната промишленост под себестойността на производството, пише гръцкото издание Ypaithros.

Инатът на животновъдите ще стигне ли за тяхното оцеляване?

Думите на Костопулос идват в отговор на новини от последните няколко дни за намаляване на цената на продуктите от краве мляко “на рафт” и изявления на лидери и представители на “гръцката” млечна индустрия. Той е силно загрижен за оцеляването на сектора и смята, че гръцкото млечно говедовъдство се намира “в най-критичната повратна точка в своята история”. Заплашено е от тотално унищожение и обществото трябва да знае за това.

Според председателя на асоциацията унищожаването става планирано и методично, като “гръцката” млечна промишленост ликува, разпространявайки новината за поевтиняването на продуктите от краве мляко за крайния потребител. Това поевтиняване, по думите му, е за сметка на гръцкия производител.

През последните месеци бяха наложени поредни намаления на доставната цена на кравето мляко за сметка на гръцкия производител от “гръцки” млекопроизводители, начело с голяма млекопреработвателна компания в Тесалия, достигайки средно над 10 цента на литър, пише в изявлението си Костопулос.

Гръцкият производител продава продукцията си под производствените разходи, той е в отчаяние заради безизходица, допълва той.

Костопулос уточнява, че гръцкото производство на краве мляко намалява постоянно. Едва се покрива ⅓ от вътрешното потребление. Изчезването на сектора ще доведе до все по-голям внос и по-голямо производство на продукти, съдържащи вносни концентрати, стабилизатори и прахове. Жертва се качеството на основна потребителска стока.

За Костопулос бездействието на гръцката държава създава условия за измама на гръцкия потребител, който вече не може да знае какво консумира. Затова от Асоциацията на породата Холщайн са предприели серия от информационни инициативи. Оттам се надяват, че който е на власт след изборите на 21 май, ще прояви по-голяма чувствителност към целия първичен сектор и гръцките граждани.



ВИЖТЕ ОЩЕ:

Как ще компенсират фермерите за ниските цени на млякото?

Настояване: Спешно да се отвори прием на втората половина от Украинската помощ

Животновъд от Сърбия намира добър пазар у нас