Спешно да се направи прием на заявления за изплащане на останалата част от Украинската помощ. Цената на зърното и фуражите е много висока и недостъпна за стопаните. С приходите в момента сектор „Мляко и месо“ не може да си позволи да подържа изхранването на досегашния капацитет на животните, посочват от Института на жените фермери (ИЖФ) в писмо до земеделския министър.

Инатът на животновъдите ще стигне ли за тяхното оцеляване?

Друго тяхно предложение, с което да се даде алтернатива на ниските изкупни цени, е в настоящия програмен период да продължи прилагането на държавни помощи за минимандри, миникланици, оборудване на доилна техника и съоръжения за охлаждане на мляко и месо. 

Фермерите настояват още кандидатстването да бъде бързо и с облекчени условия, както и да се намалят изискванията специално за жените в селското стопанство, за да имат по-голям достъп до помощта.

Животновъдите предлагат също ресорното министерство да изготви план за месечно подпомагане или подпомагането, обвързано с производството, да се раздели на месечни плащания. Друг вариант за подкрепа е държавата да направи план за изкупуване на животните, обвързан с приключване на дейност.

Не на последно място, от Института настояват жените фермери, сключили договори с развъдни организации, да получават семенен материал безплатно като вид подкрепа за воденето на селекционна дейност. Много техни колеги вече се отказват, тъй като не могат да заплащат таксите към развъдните организации. 

Във връзка с кризисната ситуация в сектор „Мляко и месо“ жените фермери настояват още за спешно свикване на Съвет по животновъдство, но отговорът на земеделското министерство е категоричен. 

„Съвет по животновъдство няма да има. Протести също няма да има. Всеки да прецени какво да прави. Имаме колеги, които вече продават животните. Разговори с млекопреработвателните предприятия също ни се отказват. Много ми е болно да го кажа, но всеки трябва сам за себе си да вземе решение как да процедира с бизнеса си. По предварителна информация цените на млякото ще падат още“, предупреждава Пенка Христова, съпредседател на ИЖФ.