XI издание на Националания събор на овцевъдите започна на връх Гергьовден край Петропавловския манастир. Събитието откриха Симеон Караколев - организатор на събитието, Явор Гечев - министър на земеделието и кметовете на Лясковец и Велико Търново.

“Думата събор идва от събирам. От древни времена в България съборите събират хората. Събрат се, за да видят как е минала зимата, за да обменят опит и най-вече защото това е заложено в манталитета на българина и носи българщината. 

Всичко, което някога съм искал да кажа за българските продукти, е тук отпред. Вкусете ги, вижте ги, те носят традициите, духа на българщината и носят вкуса на отрудените ръце на фермерите.

Подкрепете българските фермери и търсете фермерска храна, която аз ви гарантирам, че е най-качественото нещо, което може да си купите”, каза при откриването министър Гечев.

Той използва събитието и за обявяване на нова инициатива на земеделското ведомство и браншови организации.

"Спонтанно се роди една идея. Задно с браншовите организации от сектора и Министерството на земеделието ще започнем една кампания, която ще се казва "Уважение за българските фермери" – хората, които произвеждат българската храна; хората, на които всички ние сме длъжници"

Мотото на тазгодишния събор е “Да! на българското производство”. 

“Освен нашето мото за българското производство, кажете “да” и на българските производители, защото в момента те са подложени на неимоверен натиск. Българските производители правят всичко възможно, за да оцелеят. 

Тук говорим за всички български производители - на месо, на мляко, на мед, на зърно и т.н. Всички те в момента имат нуждата от подкрепата на обществото, за да ги има и за да има една истинска солидарност към всички”, каза Симеон Караколев - съпредседател на НОКА и организатор на събитието.

Своя продукция на събора излагат над 30 животновъди от цялата страна, преработващи собствено мляко. В специално обособена зона за директни продажби се предлага истинско овче и козе сирене, кашкавал, катък, кисело мляко, масло и извара.

Освен това близо 1000 чистопородни животни – овце, кози, кучета, коне и магарета мога да се видят на събитието. Тази година се отличава с това, че се представят и декоративни животни.

В дните до 8 май ще се състоят атрактивни състезания за стрижба на овце, коне-тежковози, както и традиционната надпревара за най тежък коч. Категоричен победител в тази надпревара на изданията на събора досега е 170-килограмовият Мани, кръстоска от породите Беграмска и Аваси.

За първи път ще се проведе конкурс за най-дълъг косъм при породата Калоферска дългокосместа коза, който традиционно варира между 50-60 сантиметра.

На Националния събор може да видите още кулинарни зони, където майстори демонстрират как по стари рецепти се произвеждат истинско сирене и кашкавал, правят се баници и пататници

Във вечерната програма на събитието и в трите дни са предвидени множество концерти, а над 2000 са участниците в надпяването "Заблеяло ми агънце".