Силна градушка повреди стъклени оранжерии на една от най-големите френски компании за производство на краставици и патладжани. Щетите са огромни, информира hortidaily.com, позовавайки се на информация на самата компания.  

Стопани пресмятат щети след стихия в Северозапада

Някои от нашите производители на практика нямат работа, казва Антъни Лангле, генерален директор.

Повредите по някои оранжерии стигат до 70%, а в други варират между 30 и 100%.

На този етап съкращаването на производството е с 40-50% на седмица. В момента се опитваме да съберем всички парчета стъкло и да оценим щетите. Организираме посещенията на застрахователите, допълва той.

Средно, по оценки, са повредени от 2000 до 2500 стъклени панела на хектар. Пострадали са грубо 27 ха. Рано е да се посочи точната стойност на щетите, но само възстановяването на оборудването ще струва няколкостотин хиляди евро.

Не очакваме да се върнем към нормално производство до средата на август. Дори тогава няма да успеем да постигнем 100%. Проблемът е в наличността на стъкла поради високото търсене. Трябва да се намери и работна ръка, казва Лангле.

Не по-лесен е въпросът с новия разсад. Разсадниците не могат да го произведат мълниеносно. Това неминуемо ще намали възможността да се върнем до обичайните производствени мощности, допълва той.

Проблемите с времето, които ще зачестяват, силно усложняват отглеждането на култури. В началото на юни оранжериите на компанията бяха сполетяни от торнадо.

Случващото се във Франция е само част от природните бедствия, с които се налага да се борят фермерите в цял свят. В четвъртък, 7 юли, Европейският съюз предупреди, че се задава много сухо и горещо лято.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Градушки: Кога и къде се очакват опасни явления

На 1 юли стартират две схеми за пострадалите от градушката в Садово

Решено: Стрелбата по градоносни облаци ще е с предимство пред гражданската авиация