Обработката на градоносните облаци вече има предимство пред полетите на гражданската авиация, съобщи Валери Ценов, изпълнителен директор на Агенцията за борба с градушките, предаде БНР.

ДДС дъвки: Какво говореха и какво финално свършиха депутатите

Той уточни, че след унищожителната градушка в Садово в края на май, когато заради полети не беше възможно да бъдат изстреляни противоградни ракети, е взето решение борбата с градушките да е с предимство, след военната авиация и преди гражданската.
Валери Ценов даде висока оценка на самолетния способ, с който от Летище - Горна Оряховица за втора година у нас се опазват земеделските култури и населените места в Северна България. 

Миналото лято леденият валеж нанесе сериозни щети на земеделски производители в Пловдивско. Държавен фонд „Земеделие” изплати над 1,3 млн. лв. на засегнатите стопани. От Областна дирекция „Земеделие“ – Пловдив размерът на пропадналите площи под 100%, вследствие на падналата в края на август 2021 г. градушка в региона, възлиза на 1722.80 ха.

Този сезон е по напрегнат от миналогодишния според Ценов. 568 градоносни клетки в страната са обработени с над 7700 ракети от 21 април до сега. "Всичките ни 11 регионални дирекции, 7 радара и 262 площадки са в денонощно дежурство", заяви директорът на Агенцията.  

„5,5 милиона лева е бюджетът тази година за самолетния способ за борба с градушките. Осъществява се от три самолета, базирани на Летище – Горна Оряховица. Подобрено е сътрудничество с Ръководство въздушно движение, а способът е доразвит, съобщи още Валери Ценов.

По думите му вече се използват пиропатрони на височина над 5000 метра, което се оказва най-ефективен начин, съчетан със засяване на облака под 3000 метра. Данните за паднали градушки в защитената територия със самолетния способ също са много малко, уточни директорът на Агенцията за борба с градушките.