Стотици фермери от цяла Германия се събраха в Берлин пред Бранденбургската врата с тракторите си, за да протестират срещу плановете на правителството за отмяна на данъчните облекчения в селското стопанство и намаляване на помощта за акциз на горивата, пише Ройтерс.

След a решение на конституционния съд миналия месец, който отмени 60 милиарда евро целеви дълг, федералното правителство обяви планове за редуциране на годишните субсидии за земеделските производители с около 900 милиона евро ($ 983,34 милиона).

Протестът се проведе под мотото "Твърде много е твърде много", в контекста на по-високите зелени изисквания в цяла Европа.

Очакванията са протестите да продължат и по места, като фермерите настояват правителството да преосмисли намеренията си да спре досегашните субсидии за дизела и други данъчни облекчения за автомобили.

"Ако не се вземе положително решение, от януари 2024 г. започваме масова съпротива. Няма да се примирим", заяви за ДПА председателят на една от фермерските асоциации Йоахим Руквийд.

Според него селското стопанство ще загуби 1 милиард евро, ако фермерите не получат поне частични компенсации за скъпия дизел или трябва да плащат допълнителни такси за техниката си.