Силен вятър, пороен дъжд и градушки съсипаха реколтата на много стопани в Северозападна България. Стихията е прекършила клони на овощни дървета, на много места зеленчукови насаждения са сериозно увредени.

Градушки: Кога и къде се очакват опасни явления

„При нас проблем беше силният дъжд. Пороят буквално изрови лехите на зеленчуците. Вадите на доматите са пълни с вода догоре. Парадоксално или не така валя на същия ден миналата година и след това растенията се разболяха. Пръсках с каквото се сетих, но ефект нямаше. Притеснява ме и тази година да не се случи същото“, коментира Ани Костова, която отглежда зеленчуци в монтанско.

Най-сериозно обаче е положението в мездренското село Долна Кремена, където градушка с размер от лешник до орех опустоши големи площи. Валежът бил придружен от силен вятър и продължил цели 30 минути, разказват местните хора. Макар и по-слаби, локални градушки създадоха проблем и на стопани от други населени места във врачанско.

„Първо заваля много силен дъжд, а после започна и градушка. Сега като попросъхне ще обиколя да видя точно какво е положението, защото имам надежда, че дъждът поне малко е спасил растенията. Нали така казват старите хора – лошо е, когато е сух град“, обяснява Васил Генов, който отглежда зеленчуци и овошка във врачанско.

 Хората се притесняват, защото освен много труд, тази година са вложили и повече средства в отглеждането на градините си заради по-високите цени. Най-големият проблем обаче е, че повечето градини и ниви в този регион не са застраховани срещу градушка.