Оказва се, че празниците не са само време за чудеса и добрини. В най-светлите дни, когато празнуваме Раждането на Спасителя, от „Чудната градина“ в Добрич са откраднати 250 дървени кола. Всеки един от тях е тежък и дълъг по 2,5 м. Веднага след празниците, след като е установена липсата им, е подаден сигнал в полицията, за да се издири и задържи извършителят. 

Дървените колове са от салкъм и са закупени от Горското стопанство в Добрич с парите, заработени от младежите с увреждания, които отглеждат зеленчуци и цветя в оранжериите и на открито в социалното предприятие. Началото на благородната инициатива е поставено преди почти 5 години с 4 дка, сега към тях са добавени още 14 дка терен, който изисква много работа, за да се превърне в подходяща градина за земеделска дейност. Всичко това се върши от младежите с интелектуални и физически затруднения. 

„Озадачаващото не е това, че са откраднали от хляба на хора с увреждания. Станало е посред бял ден, а към градината гледат прозорците на около десетина огромни блока, предполагам с някъде около 500 апартамента“, посочват от „Чудната градина“ в социалните мрежи. Оказва се, че свидетели на кражбата има, но те не са подали сигнал до полицията. Предполага се, че тежките дървени колове от салкъм са пренасяни и товарени почти цял ден на каруца. Общото количество на дървените трупи, дълги 2,5 метра, е 5 кубика. „Молим всички, които имат някаква информация за случая да я споделят, за да помогнем на следствието“, обръщат се към всички от социалното предприятие. 

Няма да разискваме вечните теми за добро и зло. Кражбата е грях и остава да тежи на извършителя. А да посегнеш на хора, към които съдбата е била жестока и въпреки това те работят и живеят достойно, е морален упадък. Нали точно по празниците си говорим, че промяната към добро зависи от самите нас и трябва да се случи вътре в нас?