Пожарите в Добричка област продължават. Поредният инцидент е избухнал в царевична нива край добруджанското село Смолница в неделя, 8 октомври. Силният вятър, за който синоптиците предупредиха, е спомогнал за бързото разпространение на огъня в царевичната шума. В резултат на пожара са изгорели 150 дка царевица.

В потушаването на огнената стихия се включват 3 противопожарни екипа. Спасени са къщите в селото, към които вече е тръгнал пожарът. Огънят е засегнал и полезащитен горски пояс край царевичната нива.

Земеделските стопани са обезпокоени, тъй като все още активното прибиране на реколтата в Добруджа продължава. Жътвата на слънчоглед е към края си, но при царевицата половината от площите предстои да се реколтират. 

Сухото време и липсата на валежи благоприятстват бързото разпространяване на пожарите, предупреждават огнеборците. Месеците без дъжд могат да се окажат фатални. 

Само преди седмица огън поглъща 250 дка сухи треви в защитената местност „Дуранкулашко езеро“.  Пожарникарите от Шабла установяват, че при инцидента е изгоряла и тръстикова растителност.

Засегнатата територия попада в две защитени зони от екологичната мрежа Натура 2000. Случаят е предаден на Районна прокуратура – Каварна за предприемане на действия по компетентност. Установяват се причините и виновника за пожара. 

Два дни по-рано в село Красен също избухва голям пожар в сухи треви. Потушаването му отнема 5 часа на огнеборците. В спасяването на земеделските ниви и къщите в близките населени места се включват фермери от региона на близките села Красен и Изворово.