Най-малко 10 души бяха ранени в понеделник, след като експлозия разтърси силози за зърно близо до пристанището Дериндже на Мраморно море в Западна Турция, съобщиха турският държавен телевизионен оператор TRT и други местни медии, цитирани от Ройтерс, предаде БНР. 

Не е ясно защо е избухнал взрив около 14:40 часа местно време близо до силозите на Turkish Grain Board (TMO), като полицията разследва, посочиха от TRT.
"Чухме шум от експлозия и видяхме, че експлозията засегна силозите на TMO. Четирима ранени бяха изпратени в болница", каза кметът на Деринс Зеки Акгун, цитиран в доклада.

Според различни информации експлозията е избухнала в склад в пристанище Деринсе в провинция Коджаели, докато зърното е било товарено на кораб. На този етап се твърди, че два силоза за зърно са били повредени при взрива.

На място са изпратени пожарникари и парамедици, пишат медиите.

Точната причина за експлозията все още не е известна.

"Първоначалните оценки показват, че е възникнала експлозия поради компресия на пшеничен прах по време на прехвърлянето на пшеница от кораб към силоза", каза губернаторът на област Коджаели - Седар Явуз.

"Казаха ни, че е технически възможно да възникне експлозия поради компресия на пшеничен прах, но ние проучваме всяка възможна причина", добави той.

Двама от ранените са в тежко състояние в болница, посочи още Явуз.

Министерството на транспорта на Турция съобщи, че няма повредени кораби поради експлозията.