Градушките в страната продължават да нанасят щети върху реколтата. Последно, хиляди декари със селскостопанска продукция бяха засегнати от градушката в събота, в районите на Враца и Монтана. Метеоролозите предупреждават за неблагоприятни природни явления и през следващите 15 дни.

Важните срокове през юли

Буря със силен вятър и градушка удари мездренското село Долна Кремена в събота следобед, съобщи Нова Телевизия. В продължение на половин час е имало мощни валежи от дъжд, но и от град. Ледените късове са били с големината на лешник, а на места и колкото орех, споделят местните.

По техни данни е съсипана много от зеленчуковата и овощарска продукция в района. Има и повалени лозя. От Агенцията по градушките информират, че по облака са изстреляни около 300 ракети, които са успели да стигнат до Враца. Село Долна Кремена обаче попадало в зона, извън защитената от системата територия.

Пред юли също се прогнозират опасни явления и заплахи от леден дъжд. „Към средата на първото десетдневие от запад към страната ще приближи атмосферен фронт, въздушната маса ще се лабилизира”, предупреждават синоптиците от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

НИМХ: Повишава се вероятността, отначало в Западна България, а впоследствие и на изток, за развитие на мощна купесто-дъждовна облачност, валежи, гръмотевични бури и градушки. 

Със северозападен вятър ще започне и понижение на температурите. До края на десетдневието и в началото на второто въздушната маса над страната ще остане неустойчива, а вероятността за валежи, гръмотевични бури и градушки – повишена, пише още в 15-дневната прогноза на Националния институт.

Стабилизиране на времето се очаква в края на посочения период. Експерти съветват земеделците да поставят градозащитни мрежи, където е възможно, а ако все пак имат нанесени щети от природни явления скоростно да подават заявления за пропаднали площи в общинските служби „Земеделие“.